Komunikacija u vezi

Da li spadate u onu grupu ljudi koja, kada se naljuti, jednostavno istrese sav bes iz sebe, koja se teško zaustavlja i koja je u stanju da kaže sve – i ono što treba i ono što ne treba? Ukoliko to jeste slučaj, logično je ako vam smeta što vaša partnerka u sličnim situacijama radije odluči da se povuče i ne progovara. Onda su vam ruke vezane, jednostavno vas je matirala svojim ćutanjem. U tim momentima teško da možete bilo šta da izvučete iz nje kako biste na taj način bar delimično shvatili u čemu je problem. Mada predrasuda kaže da je „ćutologija“ tipično ponašanje jačeg pola, to ne mora uvek da bude slučaj. Žene i te kako umeju da ćute, i to tako da nam njihovo ćutanje razbija vilice.

Da bi se savladale ovakve prepreke, za početak treba izbegavati direktna pitanja. Budite obzirni. Prihvatite njeno ćutanje kao nešto što je normalno. Bitno je samo da je ne napadate i da ne navaljujete – to bi moglo još više da je iznervira, pa čak i da dovede do svađe. Kao i svaki put kada je muško-ženski odnos u pitanju, ono što će žena najviše ceniti jeste iskrenost. Pokažite prave emocije i strpljivo joj objasnite koliko vas njena tišina zaista pogađa. Ako želite nešto da je pitate, budite kratki i konkretni. Pri tom joj nemojte reći da saosećate s njom niti da je shvatate. To možete da kažete mami, sestri ili prijateljici, ali ne i njoj. Mogla bi još da vas priupita šta to možete da osetite kada i ne znate kako se ona oseća, što i jeste istina.

Dakle, jedino rešenje je da vam se ona sama poveri. Kada problem nestane, vaša najveća greška biće ako joj pokažete da ste ljuti zbog njenog ćutanja. Naravno, ne postavljajte joj odmah gomilu pitanja na koja ranije nije htela da vam odgovori. Dozvolite joj da ona bude ta koja će početi razgovor. Iz te pozicije sve će krenuti mnogo lakše.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.