U trendu

Korak po korak

Svako od nas čezne za nekim idealnim poslom. Čak i oni koji kažu da su prezadovoljni poslom kojim se bave verovatno mogu da smisle bar još jedno drugo zanimanje u kojem bi mogli valjano da uživaju dok ga rade. U toj potrazi rezultati umeju da budu svakojaki. Neko skrene s puta, neko se izgubi ili, što je najgore, izgubi sebe zatvorivši se u okvire nečega što nikada nije želeo da radi. Dešava se takođe da umesto koncentracije na sebe, prikazivanja sebe u pravom svetlu, sa svim svojim dobrim stranama, neki od nas, u želji da se dopadnu potencijalnim poslodavcima, ostave pogrešnu, iskrivljenu sliku o sebi.
Staro pravilo kaže da budete realni u očekivanjima. Imajte u vidu preduslove, predznanja, pređašnja iskustva. Manite se one priče: "Zašto sam se školovao i studirao kada mi ta znanja neće biti potrebna?" Iako nas škola ne oblikuje za neko konkretno radno mesto, obrazovanje je stavka koja je i te kako veoma važna. Svako dodatno obrazovanje znači bolje analitičko mišljenje, a to je sasvim dovoljno za jedan kvalitetan pristup poslu kojim se bavite. Šta treba izbegavati? Upadanje u rutinu, preterivanje, pompeznost i prenapumpanost. To je svojstveno ljudima koji posežu za očajničkim merama. Umesto toga treba se koncentrisati na relevantno obrazovanje, radno iskustvo i komunikacijske veštine.
Prosto je van pameti hvaliti sebe odlikama poput "odan, vredan, radan". Procena tih osobina nije na nama, već na onima koji rade s nama. Kratko i jasno. Svoj poslovni put treba graditi pažljivo, korak po korak, reklamirati sebe – da, ali ne preterivati u tome. Jednostavnost je ono što je važno. Nema potrebe da se koriste cake koje odvlače pažnju i koje zamaraju. Svaki novi korak je vaš novi trik i vaš kec u rukavu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.