U trendu

Miran san za duži život (2)

Da li horor filmovi zaista ometaju san? Do sna se najlakše dolazi ako ste opušteni. Duhovna napetost izaziva suprotan efekat: mozak radi prebrzo da bi preradio ono što smo doživeli, što može da izazove probleme s uspavljivanjem ili noćne more.
Smeta li uzimanje hrane neposredno pred odlazak u krevet? Poslednji obrok valjalo bi pojesti nekoliko sati pre odlaska u krevet. Unošenje lakše hrane još i može da se toleriše, ali ne treba opterećivati želudac masnim materijama koje se teže vare. Da li se može popiti čašica alkohola? Da, ako se uzme zaista samo jedna čašica. Više alkohola samo ometa dubok san, potreban za oporavak organizma.
Gde treba da stoji budilnik? Najbolje u neposrednoj blizini, ali nipošto u visini glave. Ukoliko vas bude televizor ili radio, neka budu podešeni na jačinu koja vas neće probuditi uz traumatično glasan signal. Koliko treba da bude širok krevet da vas partnerka ne bi ometala tokom sna? Svi se razlikujemo po tome koliko se često i intenzivno okrećemo u snu. Ako je vaša partnerka noću nemirnija, krevet bi trebalo da bude širi.
Može li san da produži život? Stres skraćuje život, a ljudi pod stresom spavaju lošije. S druge strane, san umanjuje stres. San prilagođen individualnim potrebama sigurno produžava život. Umesto da se prepustite ometačima sna i brizi zbog toga što ne možete da zaspite, opustite se pred odlazak u krevet. Za kraj: ne spavajte preko dana, jer ćete tako podstaći večernju potrebu za spavanjem, i blagovremeno se isključite iz svakodnevice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar