najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Oprezne kritike

Roditeljski prigovori poput: "Ništa ne možeš da uradiš kako treba", i sličnog spadaju u red onih koji se trajno urezuju u pamćenje svakog deteta i koji srozavaju njegovo samopouzdanje. Upravo zbog toga bi ih trebalo saseći u korenu. Na stranu činjenica da se vaše dete zbog toga neće osećati prijatno, negativno zaključivanje o sebi lošije je od svih ostalih loših navika. Grickanje noktiju je mačiji kašalj u odnosu na sve ono što može negativno da utiče na osobenost jednog deteta, i to najpre zbog toga što može da dovede do toga da dete loše poima samo sebe do kraja života. Štetne posledice su nedostatak samopouzdanja, loše raspoloženje, depresija, otežano sklapanje prijateljstava i ljubavnih veza, loše ocene, a kasnije i neuspesi na poslu… Otuda je roditeljska dužnost da na to reaguju i smisle način kako da odviknu dete od ove loše navike.
Za početak, treba saslušati dete i uveriti ga u to da problemi nisu nerešivi. Pohvale i ljubav imaju veliku moć. O sopstvenom detetu u svakoj prilici treba govoriti samo najbolje. Hvalite njegove osobine i veštine pred prijateljima – to će biti najbolji način da dete počne samo sebe da ceni. Govorite da je pametno, vredno, dobro, sposobno, talentovano…
Čim čujete da kaže da je glupo ili nesposobno, treba ga zaustaviti i podsetiti na njegove dobre osobine. To će podstaći dete da pozitivno razmišlja o sebi. Od velike je važnosti i da roditelji pred detetom ne govore loše o sebi, jer ako ono čuje da mama i tata doživljavaju sebe ili jedno drugo kao nesposobnjakoviće, velika je verovatnoća da će i ono samo sebe uskoro videti kao nekoga ko ništa ne ume da uradi kako valja, a to je siguran korak ka putu bez povratka, onom koji se manifestuje nedostatkom samopouzdanja.

1 komentar
  1. Nataša Gajić

    Sve je to život, pa i srozavanje samopouzdanja. Sad je naoko, a može i tajno.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike