U trendu

Poslovna dilema

Sigurno znate kako izgleda situacija u kojoj ste sasvim ubeđeni da ćete u narednih nekoliko dana promeniti posao kojim se bavite. Više ne možete da podnesete ni radno vreme, ni atmosferu; imate utisak da vas šef sve više pritiska i da od vas traži nemoguće, a i sve je manje kolega koji vam izlaze u susret. Ipak, pre nego što presečete, dobro razmislite. Bilo bi pametnije da malo popustite i realno sagledate situaciju. Pokušajte da se setite svih razloga zbog kojih vas je posao kojim se bavite privukao. Ako treba, sedite i napišite ih taksativno na papiru.
Da li ste sigurni da ste samo zbog posla nezadovoljni? Možda su uzrok vaše nervoze porodični problemi ili nešto sasvim drugo. Budite iskreni prema sebi i postavite stvari na pravo mesto. Ukoliko mislite da previše radite i da se od vas traži previše, probajte da iskreno porazgovarate sa svojim šefom. Ćutanjem ništa ne dobijate, jer možda šef i ne zna koliko radite. Možda i s kolegama možete da se dogovorite o preraspodeli posla? Malo diplomatskog pregovaranja ne može da vam naškodi. Kada pogrešite ili kada ne završite posao u roku koji vam je postavljen, nemojte to doživljavati kao nešto tragično. Uskoro će se pojaviti neka druga prilika, kada ćete moći da se pokažete u boljem svetlu. Ne mešajte poslovne i porodične obaveze. Kada ste kod kuće, pokušajte da ne razmišljate o tome šta vas čeka, i obrnuto – kada ste na poslu, trudite se da se ne opterećujete obavezama koje vas čekaju kod kuće.
U situaciji kada treba doneti tako važnu odluku kao što je davanje otkaza, ponekad nije loše porazgovarati s prijateljem koji bi mogao da vam da objektivan savet. Popričajte i s kolegama; možda niste jedini koji oseća pritisak u firmi. Ako su vaši prijatelji ili kolege prošli kroz slične situacije, njihova iskustva vam mogu biti od dragocene pomoći. A možda od njih čujete i za neku daleko bolju poslovnu ponudu… Nikad se ne zna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.