Priznajte grešku

Foto: JanDix/Pixabay.com

Bez obzira na to što svoj posao obavljamo uglavnom tako da nas svi smatraju “radnikom meseca”, svakome od nas se pre ili kasnije dogodilo da je na poslu načinio grešku koja je napravila pometnju i u poslovnom rasporedu, i u glavama kolega koji su vas smatrali besprekorno odgovornom osobom, i u šefovim očima (koji je mnogo očekivao od vas), i u vašoj sopstvenoj glavi kada ste shvatili šta ste zapravo uradili ili propustili da uradite.

Dakle, dogodilo se da ste opasno zabrljali. Napravili ste grešku i da sada ne znate kako to da saopštite svom šefu. Znate i sami da neće biti lako. Brinete. Ipak, ne treba očajavati baš zbog toga što svi znamo da to može svakome da se dogodi. Prva stvar koju treba da kažete jeste da prihvatate odgovornost. Ne dopustite da drugi započnu priču o vašem propustu.

Uradite sve što je u vašoj moći kako biste ublažili i eventualno ispravili grešku koja je učinjena. Tako ćete pokazati koliko vam je stalo da ispravite peh. Skupite hrabrost i priznajte šefu grešku. Negiranje može da vas košta mnogo skuplje, posebno ako tragovi “zločina” vode upravo do vas. Pre razgovora pripremite se da stoički podnesete izliv besa, pridiku, pa i sankciju. Dok gužva ne prođe i vaš kiks ne bude zaboravljen, najbolje je da se zavučete u neki ćošak i ne skrećete mnogo pažnju na sebe. Tako će vaša greška brzo biti zaboravljena.

Vrlo je važno da ne sažaljevate sebe. Jedan propust koji ste načinili ne stvara od vas gubitnika. Glavu gore i pokažite svima koliko firma ima koristi od vas. Preduzmite sve da se takva greška ne ponovi vama ili drugima. Možda će iz vašeg peha firma imati i koristi, što bi vam u iznenadnom obrtu moglo doneti bonus poene u očima nadređenog. Na kraju krajeva, činjenica da ste na vreme priznali svoju grešku mogla bi da vam donese dvostruku korist.

Jedan komentar

  • Nataša Gajić

    Pometnja u rasporedu poslova i glavama kolega i nije neka greška, naročito ako se na kraju pokaže da ste i tako ukazali samo na broj koji dobija, ne samo za sebe, već i za cijelu firmu. Možda niste ni sami na to računali, istrčali ste, na primjer, neoprezno i prije vremena, činilo se kao greška u koracima, ali moguće je da je opet do vas da rezultat preokrenete u koristan skor.

Ostavite komentar