najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Šef kuhinje

Kuvanje je zaista prosto. Kupite namirnice (što često ume da bude najteži deo), iseckate ih (ali obazrivo, tako da vam prsti ostanu čitavi), iskombinujete nekoliko začina koje najviše volite i stvavite sve to na vatru. Kad jednom budete naučili kako, znaćete krajnji rezultat, i to što ste dobili i poslužili sebi ili gostima zove se večera. Ipak, vaša ishrana može biti dobra ili loša, a tu nastupate vi i vaše racionalne odluke. Za početak: nemojte previše komplikovati; to je osnovni recept za hiljadu jela. Ako vam neko kaže da bi trebalo da kupujete namirnice isključivo na pijaci, to bi bilo kao da vam neko kaže da utakmice treba da gledate samo uživo.
Treba kupovati najkvalitetnije namirnice koje možete da nađete kada se vraćate s posla, ali pre svega treba da zapamtite: “savršeno” je neprijatelj “dobrog”. Neprijatelj je i “sjajnog”, ako malo bolje razmislite. Koliko tehnika kuvanja postoji? Sigurno više od deset, ali pet osnovnih treba da savladate: pečenje, grilovanje, kuvanje na pari, kuvanje i prženje. Za pečenje je potrebna suva, indirektna toplota da biste stvorili ukusnu koricu mesa ili da bi se zapeklo povrće u posudi. Grilovanje je tehnika koju je čovek prvu otkrio, i može biti i najukusnija. Kuvanje na pari je tehnika uz koju meso na vatri postaje veoma meko i koja daje najkompleksniji ukus. Kuvanje je proces kojim pripremate svoju omiljenu supicu, a prženje je pripremanje hrane u tiganju s uljem ili puterom na veoma jakoj vatri. Sve jasno?
Kada savladate ove osnovne tehnike, vaše mogućnosti za spremanje jednostavne, ukusne i zdrave hrane postaće beskrajne. Svaki od ovih načina pruža vam velike mogućnosti da usavršite nove veštine i da vidite koliko je zapravo lako promeniti nekoliko sastojaka i tako dobiti potpuno novo jelo koje će ispuniti sva očekivanja i vas i vaših gostiju.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike