Štednja glavu čuva

Sećate se kako smo učili: „Zrno po zrno – pogača, dinar po dinar – palata!“ I, da li smo iz svega toga nešto naučili? Kakva je korist od štednje ako je ona nevidljiva, i da li više trošite kada plaćate svoj trošak u gotovini ili karticom? Naravno, opšti zaključak je teško doneti, najviše zbog toga što svako od nas ima sopstveni finansijski rov u koji s vremena na vreme upada. Ipak, treba se zamisliti nad štednjom, posebno ako se uzmu u obzir oni koji su znalci na tom polju.
Da se razumemo – niko nikada nije video famoznu gomilu para nastalu tako što je na rasprodaji kupio odevni predmet za čitavih 100 dinara manje ili dao 500 dinara za kućni aparat. Takođe, obično nema mnogo koristi ni od poklon dodataka zbog kojih se kupuju određeni proizvodi: dezodorans i brijač, tastatura i podloga za miš, ili sumanute kombinacije kao što je komplet alata s torbom. Naravno, sve su to sitnice koje se pre ili kasnije pokažu kao potrebne, ali treba povesti računa o tome da li se štedi na velikim ili malim stvarima. Ako torba košta 100 dinara, a komplet dobrog alata oko 1.000, onda to i nije neka ušteda?
Kako ćete zaista uštedeti novac koji će vas u jednom trenutku obradovati svojom količinom to je već zaista čista matematika. Uverite se koliko trošite: saberite sve račune koje plaćate svakog meseca. Pomnožite tu sumu sa 12, taj broj zatim podelite sa 52, a dobijeni iznos sa pet. Onda mesečna primanja podelite s radnim danima, tj. brojem 25. Prva računica daće vam iznos koji dnevno trošite, a druga iznos koji dnevno zarađujete. Na papiru zapišite dobijene sume i razlika će biti očigledna. Na kraju još samo treba uvek imati na umu da je dva puta ništa uvek jednako ništa!
Ukoliko umesto kreditne kartice koristite gotovinu, lakše ćete pratiti svotu koju trošite. Kartice ćete „peglati“, kamate će se gomilati, a zbog dozvoljenih minusa imaćete osećaj da na računu imate dovoljno novca. Otvorite trajni nalog za plaćanje računa i trajni nalog s definisanom sumom koju želite da uštedite. Po prijemu uplate, banka automatski šalje taj iznos na vaš poseban račun, a vi možete da trošite isto kao i do sada. Parice će se gomilati, a vaša štednja će konačno postati vidljiva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.