Životna uživanja

Kada pomislimo na sve one slatke stvari koje nam život nudi a u kojima bismo voleli danonoćno da uživamo, moramo istovremeno da se prisetimo i da postoji nešto što se zove snaga razuma i logike, što nam ne dozvoljava da se olako prepustimo zadovoljstvima. Zaista, ako često podležemo instinktima, nesmotrenost može skupo da nas košta, a to nam svakako ne ide u prilog. Ali, šta vredi kad je u ljudskoj prirodi da se na ovaj ili onaj način jednostavno prepušta užitku, koji se razlikuje onoliko koliko se mi međusobno razlikujemo. Svako ima neku svoju slabost.

Foto: Hans/Pixabay.com

Foto: Hans/Pixabay.com

Impulsivne reakcije su ono što nas ponekad dovede u situaciju da posegnemo za nečim što bi u nekoj drugoj racionalnije procenjenoj situaciji otpalo kao moguće rešenje. Uz malo staloženosti, makar i one odglumljene, i uz pomoć malo diplomatije, takve situacije mogu da budu izbegnute. Subjektivni doživljaj jeste ono o čemu treba povesti računa. Potrebno je da stalno budemo svesni odnosa između uzroka i posledice – svaka naša akcija izazvaće nečiju ili neku reakciju. Čisto da se zna i čisto da ne bismo mogli da kažemo kako nismo bili obavešteni. A kada se posle užitka koji sebi nismo smeli tako olako da dopustimo vratimo u realnost, susrećemo se starom dobrom prijateljicom poznatijom pod imenom „griža savesti“. Znate, to je ono što vam govori da niste bili u pravu što ste se tek tako prepustili hrani, piću, seksu…
Brzopletost naspram otrežnjenja. To je odnos snaga o kojem se ovde govori. Ta dva pojma se veoma razlikuju, ali postoji nešto što ih u dobroj meri spaja – to što oba umeju da nas prilično namuče svaki put kada se nađemo zatečeni, zbunjeni, zainteresovani, ispred nekog novog uzbudljivog iskušenja za koje već u startu znamo (i to nas dodatno muči) da ćemo mu teško odoleti.

Ostavite komentar

Ostavite komentar