Libija – pustinjska lepotica (1)

Najmanje 3.000 godina istorije, najmanje 2.000 kilometara plaža duž Sredozemnog mora i fascinantno pustinjsko prostranstvo koje prekriva otprilike 90 odsto ove predivne zemlje samo su neki od razloga zašto treba krenuti u otkrivanje Libije. Probuditi istraživačku crtu u Libiji je najmanji problem, jer svaki novi korak tera dalje i dalje, na neki novi lokalitet i neko novo mesto koje priča najvernije priče o starim civilizacijama.
Ovde se još uvek oseća prisutnost Feničana i Kartaginjana, a saznanje da je cela zemlja sve doskora bila zatvorena za konvencionalne turiste otvara mnogobrojne mogućnosti svima onima koji žele da dožive nešto drugo, pre svega nešto očuvano, da posete destinaciju koja još uvek nije imala prilike da upozna nevolje i probleme masovnog turizma. Zemlja koja se na istoku graniči s Egiptom, na jugoistoku sa Sudanom, na jugu s Čadom i Nigerom, na zapadu s Alžirom, dok na severozapadu gleda na tuniski pejzaž, na turističkom planu je oživela tek 2004. godine, pošto je početkom 2000. godine Moamer el Gadafi napustio politiku davanja podrške terorističkim organizacijama i tako otvorio put poboljšanju odnosa s međunarodnom zajednicom.
Tripoli je grad gde vreme ima poseban ritam. To je glavni i najveći grad Libije, grad u kojem još uvek dvadeset i pet zgrada potiče iz 15. veka. Kud god krenuli, nailazićete na džamije, verske škole, ali i na stare zanatske radionice, posebno krojača, zlatara, proizvođača sapuna i parfema ili slatkiša, čiji se način proizvodnje samo neznatno promenio u poslednjih 500 godina. Tripoli je najviše prepoznatljiv po medini, centru gradskih zbivanja. Iako je na njegovim ulicama prilično ljudi, nema tipične atmosfere Bliskog istoka. Ne mora se bežati od napornih trgovaca, ali ni cenjkati oko svake sitnice. Rekli bismo, svako obavlja svoj posao ili jednostavno sedi ispred svoje radnje u tišini prateći situaciju i uz tradicionalnu shishu (vodenu lulu) čeka da prođe dan.
Grad oaza Ghadames poznat je i pod imenom "pustinjski biser". Jedan je od najstarijih gradova u Sahari i jedan od najlepših primeraka tradicionalnog naselja. Smešten u blizini alžirske granice, oduvek je bio vrlo važno raskršće karavana u severnoj Sahari, a njegova saobraćajna važnost još se i danas reflektuje u arhitekturi starog gradskog jezgra, koje svojim lavirintom ulica vodi posetioca daleko u prošlost. Iako je još uvek netaknut i uporno prati tradiciju svojih predaka, mnogi njegovi stanovnici su ga napustili i preselili se u savremena naselja u neposrednoj blizini. Tek kad dođu letnji meseci, mnogi se vraćaju u potrazi za hladovinom starog "belog" grada, koji je u potpunosti sagrađen da zaštiti od ponekad nepodnošljivih pustinjskih vrućina. Ghadames čini sedam manjih naselja, od kojih svako ima mošeju, pleme koje ga nastanjuje i centralni trg kao osnovno mesto sastajanja.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.