U trendu

Dolazak u hotel i odlazak iz njega

Ono što treba obavezno proveriti prilikom rezervacije hotela jeste vreme prijavljivanja, odnosno vreme odjavljivanja (check in & check out time). Ovo je naročito važno za rezervaciju hotelske sobe prilikom individualnih putovanja. Program grupnih putovanja je najčešće prilagođen vremenu kada se može ući u hotelsku sobu i izaći iz nje, pa tu obično nema problema.
Podatak o vremenu prijavljivanja i odjavljivanja nije sam po sebi najbitniji za putovanje, ali predstavlja detalj koji može umnogome da poremeti vaše planove, a i na kraju da pokvari celokupan doživljaj koji ćete poneti s putovanja. U većini hotela vreme prijavljivanja je između 14 i 16 časova, dok je vreme odjavljivanja između 10 i 12 časova. Međutim, svaki hotel ima svoju satnicu, koja se može razlikovati od navedenih vremena, pa je najbolje to proveriti prilikom rezervacije hotela.
Sve ovo dobija na važnosti kada na put ne krećete sopstvenim prevozom, nego u mesto odmora stižete avionom ili autobusom. Ako, na primer, letite avionom rano ujutro i u hotel stižete rano, može vam se desiti da vam na recepciji kažu da sobu morate čekati do, recimo, 15 časova; ceo vaš dan je propao, naročito ako ste planirali vikend odmor, gde vam je svaki trenutak dragocen. Isto važi za odlazak; ako ste planirali večernji odlazak, može vam se desiti da vas na recepciji obaveste da sobu morate napustiti mnogo ranije nego što je vaš let. Dakle, nema ništa od dužeg spavanja ili možda muvanja po gradu i pakovanja kasno posle podne. Sobu morate osloboditi do navedenog vremena. Ako sve ovo znate unapred, drugačije ćete isplanirati svoje vreme i obaveze i nećete se nepotrebno nervirati.
Mnogi hoteli gostima omogućuju takozvani dnevni najam uz određenu doplatu. Taj produženi boravak u sobi obično traje do 18 časova (što opet zavisi od hotela), a ako se u sobi zadržavate do ponoći, moraćete platiti punu cenu. Ponekad hoteli taj boravak odobravaju „gratis“, ali to zavisi od popunjenosti hotela i dobre volje uprave. Takođe, može vam se desiti da zbog lošeg rasporeda vremena doplatite jednu noć više. Ako ste u hotel došli, na primer, kasno uveče ili čak posle ponoći, sobu morate plati i za taj dan. Takođe, ako je povratak posle ponoći i sobu zadržavate do kasno u noć, moraćete opet platiti celu noć.
Još jedna napomena u vezi s odjavljivanjem: kod nekih hotela postoji mogućnost brzog check out-a, što je jako bitno kada hotel napuštate u ranim jutarnjim časovima i nemate vremena za čekanje računa, koje, verujte, može da se poprilično oduži. Prilikom dolaska u hotel možete na recepciji ostaviti podatke sa svoje platne kartice i potpisati prazan slip. Nakon vašeg napuštanja hotela, obračunavaju se svi eventualni dodatni troškovi nastali tokom boravka (telefon, mini-bar, sobna usluga…), a račun vam stiže na kućnu adresu. Ovaj princip naplate je veoma siguran i tačan, jer je hotelima u interesu da im se gost vrati i hotel preporuči prijateljima, tako da nema nikakve bojazni zbog ovakvog načina plaćanja usluga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.