U trendu

Zelenortska Ostrva – vulkanski krajolik i peščane plaže (2)

Najbolju muzičku scenu naći ćete na ostrvu Sao Visente, rodnom mestu slavne Sezarije Evore. Tu se najbolje uočava i sva multikulturalnost arhipelaga, pa ćete svugde nailaziti na mešavinu kubanske, brazilske, francuske i engleske kulture. Ostrvo nije idealno odredište za one koji traže savršen odmor na plaži; tu se najviše dolazi radi zabave i istraživanja lokalnih običaja. Ako tražite dobru zabavu, tradicionalne restorane i tržnice, ne zaobilazite ostrvo Santjago, koje uglavnom nudi sve turističke atrakcije koje možete sresti na većini savremenih odredišta. Iako je gužva mnogo veća nego na ostalim ostrvima, dobro je posetiti ga, makar zbog raskošnih utvrđenja i starih arhitektonskih zdanja koja se nadvijaju nad atraktivne obale.
Poljoprivredno ostrvo Fogo je mesto gde još uvek možete videti aktivni vulkan, ali i krenuti na vrhunske avanturističke ture. Ako se prošetate glavnim ostrvskim gradom Sao Filipeom, otkrićete mnogo o istoriji ovog ostrva. Najistočnije ostrvo arhipelaga je Boa Vista, pravo carstvo plaža koje nisu prenatrpane i odličnih uslova za sportove na vodi. Često ga nazivaju i "ostrvom plaža od peščanih dina", a ovde je lako pronaći i odlične lokacije za ronjenje pošto u okolnim vodama postoje brojne olupine gusarskih brodova. Najmanje naseljeno ostrvo, Brava, nalazi se u jugozapadnom delu arhipelaga, a prepoznatljivo je po bujnoj zelenoj vegetaciji i jedinstvenom cveću, zbog čega ga i zovu "ostrvo cveća". Mirniji odmor pronaći ćete i na ostrvu Maio, koje karakterišu bele peščane plaže i egzotične tirkizne vode.
Internacionalne vazduhoplovne kompanije najčešće sleću na ostrvo Sal, a najbrža veza s ovim ostrvom je preko Lisabona. Do Zelenortskih Ostrva moguće je stići i trajektima iz Afrike. Na ostrvima je najjednostavnije kretati se taksijima, mini-busevima ili iznajmaljenim automobilom. Najbolje i najviše se može videti u kratkom roku uz pomoć brodskog prevoza i vožnjom trajektima. Većina ostrva dobro je i redovno povezana, a na raspolaganju su i brojne lokalne agencije koje prodaju jednodnevne izlete s vodičem.
Na ostrvima vlada tropska klima sa suvim i vrućim letima, a temperatura retko pada ispod 20° C. Najbolje vreme za posetu je od aprila do septembra, kada je ovde i špic sezone, ali s obzirom na to da vreme skoro nikada nije loše, preporučuje se i putovanje tokom ostalih meseci, kada je samo malo svežije, i to najviše u noćnim časovima, kada su gužve i znatno manje. Najjednostavnije rečeno, letnji meseci preporučuju se onima koji naglasak ipak stavljaju na odmor na plaži, a jesenji i zimski svima onima koji ipak više žele da istražuju.
Mnoštvo tradicionalnih ručnih radova preplavljuje tržne centre ostrvskih gradova. Šarenilo boja i različitih predmeta pretvara kupovinu u posebno iskustvo. Većinu kvalitetnijih prodavnica vrlo je teško pronaći, pa je za najbrži put uvek najbolje upitati domaće stanovništvo. Tržnice su svakodnevna pojava na većini ostrva, a jedna od popularnijih je Santa Katarina na ostrvu Santjago (sredom i subotom). Domaće kulinarske specijalitete najlakše ćete pronaći na tržnicama zatvorenog tipa. Na ostrvu Sal najpoznatije područje za šoping je Santa Marija, gde možete pronaći skoro sve na jednom mestu, jedino što su cene dosta više nego na manjim tržnicama i lokalnim prodavnicama ostalih ostrva.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.