U trendu

Brizbejn

Živahni glavni grad države Kvinslend je Brizbejn. Privlačna klima (suptropska) tokom cele godine čini da su žitelji ovog grada veoma srećni. Prema anketama, Brizbejn je redovno pri vrhu kada je reč o kvalitetu života. Bogatstvo zelenih površina, „alfresco dining“ ili, kako bismo mi na srpskom rekli – obedovanje na otvorenom, kao i bioskopi na otvorenom opuštaju stanovnike Brizbejna čitave godine. Stanovnika koji uživaju u ovom gradu ima 1,8 miliona, a kiša ih obraduje količinom od 1,146 mm godišnje pri temperaturi od 25 stepeni u januaru ili 15 stepeni u hladnom julu.
Atmosfera Brizbejna nije uvek bila ovako idilična – naprotiv. Grad je dobio ime po guverneru Novog Zapadnog Velsa, astronomu Tomasu Brizbejnu. Sagrađen je na mestu gde se nalazila robijaška kolonija Redklif, koja je osnovana 1823; u nju su se na izdržavanje kazne slali robijaši povratnici. Uskoro je postala poznata po reputaciji najsurovije kaznionice u zemlji. Dugo je bilo zabranjeno graditi i živeti u blizini Redklifa, ali kako je priliv novih osuđenika opadao, oblast je 1842. godine konačno otvorena za naseljavanje. Doseljenici su vrlo brzo počeli da obrađuju plodno zemljište, koriste drvenu građu i gaje stoku, pa je robijaška kolonija zatvorena.
Kvinslend je formalno osnovan 1859. godine kao država nezavisna od Novog Južnog Velsa, a Brizbejn je proglašen za glavni grad. Velike poplave 1890. opustošile su grad i uništile prvu od nekoliko verzija mosta Viktorija. Čak i kada je otkriveno zlato severno od Brizbejna, hiljade Evropljana i Kineza produžile su južno ka Sidneju i Melburnu. Grad je dugo opstajao kao nerazvijena i zaostala tačka na mapi.
Od tog vremena Brizbejn je prošao dug put, a gostovanje Komonveltskih igara 1982. i World Expo 1988. utrli su put prosperiteta. Turizam ima važnu ulogu. Grad je uzbudljiva destinacija sam po sebi, ali i odlična polazna tačka za ostale delove Kvinslenda. Centralna poslovna oblast smeštena je na obali reke Brizbejn, koja lenjo meandrira ka moru kroz zaliv Moreton. Sam grad je zahvalna mešavina prošlosti i budućnosti, s niskim starim zgradama kao što su Gradska većnica ili Carinarnica, koje su izmešane s modernim oblakoderima. Većina onoga što zanima turiste nalazi se na severnoj obali reke, s izuzetkom South Bank Parkland-a, koji se, kao što mu ime kaže, nalazi na južnoj obali. Gradska većnica, zgrada Trezora, Naučni centar, Queen Street bulevar i Riverside Center, botanička bašta i Roma Street Parkland nalaze se na severnoj obali reke. Istočno od centralne poslovne oblasti leže Fortitude Valley i New Farm. Južna obala rezervisana je za Kvinslendski univerzitet, trendi oblast West End, South Bank Parkland i Kangaroo Point. Zelenila ne nedostaje u tropskom Brizbejnu, a to je taman ono što prija – popodnevna šetnja u senci drveća.
South Bank Parkland je deo grada podjednako omiljen turistima i lokalcima. Predivna staza pored reke, lagune, mnogi restorani i radnje, kao i prodavnice umetničkih predmeta i rukotvorina zajedno s festivalima i vatrometima koji se priređuju često tokom godine privlače ljude. Na južnoj obali nalaze se i Kvinslendski muzej, Kvinslendska umetnička galerija, Muzej moderne umetnosti, Pomorski muzej i Performing Arts Center.
Newstead House baškari se iznad raskošnog parka koji gleda na reku Brizbejn; lepa kuća i najstarija brizbejnska rezidencija sačuvana je još iz 1846. Ako želite da osetite dah prošlosti, ne smete da zaobiđete ovo zdanje opremljeno u viktorijanskom stilu, sliku i priliku elegancije s uređenim vrtovima i verandom koja se pruža oko cele zgrade.
Brisbane City Hall, Gradska većnica, bila je najskuplja zgrada u Australiji dok nije sagrađena Sidnejska opera. Takođe, bila je najviša zgrada u gradu, dok soliteri nisu počeli da niču na sve strane. U Gradskoj kući mesto je našao i Muzej brizbejnske istorije. Noću je ovo zdanje osvetljeno, tako da je to pravi praznik za oči. Starim liftom se možete popeti na vrh kule na kojoj se nalazi sat i iz ptičje perspektive baciti pogled na grad.
Story Bridge je jedan od najfinijih mostova Australije i pravi zaštitni znak Kvinslenda i Australije. Sagrađen je kao deo javnog radnog programa za vreme velike depresije da bi povezao Fortitude Valley i Kangaroo Point. Most je domaćin rečnog festivala i predivno je osvetljen noću. Penjanje po njemu postalo je izuzetno popularna zabava za turiste.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.