Sidnej

Sidnej je najstariji i najveći grad u Australiji, s više od četiri miliona stanovnika. Grad sa zadivljujućom Operom, predivnom, živom lukom i preko 30 zlatnih plaža koje se protežu od severa ka jugu na samo 20 minuta od centra grada. Pošto klima u Sidneju nikada nije ni pretopla ni prehladna, život se odvija napolju. Šetnje, razgledanje grada i opuštanje u malim kafeterijama i restoranima koji gledaju na blistavo plavo more čine da svaki posetilac zapamti Sidnej u najboljem mogućem svetlu.
Tokom proteklih godina brojne istorijske zgrade i oblasti su restaurirane i razvijene, npr. Paddington u Istočnom predgrađu, danas pod zaštitom države, načičkan kućama s kraja 19. veka, modernim galerijama, buticima i antikvarnicama. Rocks Area nadvija se nad lukom i prva je evropska naseobina. Okružena elegantnim zgradama, nudi velik izbor restorana, mesta za zabavu i specijalizovanih prodavnica. U Darling Harbour, bivše pristanište, uloženo je više miliona dolara da bi se transformisao u kompleks za uživanje u pogledu na more, izvrsnim restoranima i parkovima koji opasuju Kineski vrt i Sidnejski akvarijum.
Kretanje po Sidneju je jednostavno uz pomoć autobusa, voza ili trajekta. Krstarenje spektakularnom Sidnejskom lukom biće vam odličan orijentir za snalaženje po gradu. Ako imate sreće i možete da odvojite nekoliko dana za razgledanje, iznajmite kola i otisnite se do oblasti Hunter Valley, u kojoj se proizvode čuvena australijska vina. Nakon toga, obiđite živopisne gradiće i sela; preporučuju se i zbog šopinga retkih antičkih umetničkih predmeta i rukotvorina. Na kraju, neka vas vaš auto odvede i do Blue Mountains (Plavih planina) i Jenolan Caves.
Sidnej je veliki grad u kome ima štošta za videti, ali među prioritete spada čuvena Sidnejska opera. Situirana je na Bennelong Point-u. Prvi pogled na ovu veličanstvenu zgradu oduzima dah. Slobodno uđite i razgledajte. Možete da se priključite turi s vodičem koja kreće od podnožja zgrade (svakog dana između 9 i 16 časova). Ulaznice koštaju 9 australijskih dolara za odrasle i 6 za decu. Tura traje oko sat vremena, ali pazite – ima više od 200 stepenika za penjanje tokom razgledanja! Srdačno preporučujemo da probate da pogledate i neku opersku predstavu kada ste već u Sidneju. Svečana garderoba nije obavezna, pa tako obucite šta želite i uživajte.
Sidnejski most iz milošte zovu Vešalica (The Coat Hanger). Morate da ga vidite da biste poverovali koliko je zapravo visok. Ograda je veoma visoka, tako da je bezbedan i za decu. Ako se popnete na sam vrh mosta, isplatiće vam se. Spremite fotoaparat, jer je pogled očaravajući. Na mostu se nalazi prodavnica suvenira, kao i izložba koja pokazuje kako je građen.
Kružno pristanište ili Cirkular Quay je središte Sidnejske luke. To je ključno mesto za različita dešavanja. U pristaništu je uvek gužva, trajekti koji polaze na svakih pet mininuta ka različitim delovima grada i gomila sveta čine ovo mesto zanimljivim za provođenje lenjog toplog popodneva. Na južnoj strani pristaništa je pešačka staza koja vodi do Opere i Kraljevske botaničke bašte. Ako krenete na sever, kratka šetnja kroz lep krajolik dovešće vas do mosta i The Rocks, jednog od najatraktivnijih, najzanimljijih i najstarijih delova Sidneja. Tu se nalazi i najstarija kuća u gradu – Cadman’s Cottage, sagrađena 1816. godine. Danas je info-centar „Parkova i divljine Australije“.
Kada ste već u srcu Sidneja, bila bi šteta ne posetiti Martin Place, najveći gradski trg. To je popularno mesto u vreme ručka, a uvek ćete naleteti i na neki koncert. Zatim, tu su i rimokatolička Katedrala sv. Marije iz 1868. godine i anglikanska Katedrala sv. Endrua.
Za razliku od drugih delova Australije, Sidnej ima umerenu klimu. Zato poseta zimi nije nikakav problem. Temperatura je obično oko 19-20 stepeni, tako da vam ne treba ništa više od košulje ili lake jakne. Ako dolazite u zimu, smeštaj je jeftiniji, a i manja je gužva, mada je Sidnej uvek pun ljudi i „zalaufan“. Ukoliko pak planitrate put u leto, reč upozorenja: sunce ume da bude izuzetno jako, pa ponesite kremu s visokim zaštitnim faktorom i obavezno nosite šešir ili kapu. Na kraju samo još da znate da su godišnja doba u Australiji potpuno obrnuta od doba na severnoj hemisferi: proleće traje od septembra do novembra, leto od decembra do februara, jesen od marta do maja, a zima od juna do avgusta. Uživajte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.