U trendu

Uluru – Kata Tjuta

Australijski kontinent, koji svoje ime duguje srednjovekovnom latinskom nazivu Terra australia incognita (nepoznata južna zemlja), krije u svojim nedrima mnoge prirodne lepote. Jedan od tih bisera prirode je i Nacionalni park Uluru – Kata Tjuta, koji s ponosnom ističu svi Australijanci. Park je u vlasništvu i pod upravom naroda Anangu. Ovaj narod, koji preko 30.000 godina naseljava Australiju, upravlja ovim rezervatom biosfere. Za njih Uluru nije važan samo zbog prirodnih lepota već i zbog toga što je, po njihovim legendama, on dom mnogih božanstava.
Park je dobio naziv po steni koja je njegov centralni deo. Domoroci je nazivaju Uluru (zvanični naziv – Ajers rok, duguje Henriju Ajersu, koji je bio premijer države Južna Australija). Vekovima ju je oblikovao pesak; nošen vetrom, on je kamenoj gromadi dao oblik slonovskog tela. Stena dominira celim krajolikom, naglo se izdižući nad ogromnom ravnicom. Ovo brdo od peščara izdignuto je od okolnog tla tektonskim poremećajima pre skoro 500 miliona godina. Celo brdo se u stvari nalazi ispod mora peska, a vidljiv je samo vrh Ulurua, visok 348 metara i prečnika deset kilometara. Lepota brda ogleda se u boji, koja se, kako se sunce pomera po horizontu, menja od jutarnje narandžaste do boje ćilibara u podne, a u prvi suton, sa zalaskom sunca, brdo dobija jarkocrvenu užarenu boju, što pogled na Uluru čini spektakularnim. Za Aboridžine ova crvena stena ima mistično značenje i oduvek je predstavljala sveto mesto.
Evropljanima, kolonistima Australije, brdo Uluru nije bilo poznato sve do sredine 19. veka. Danas je ova stena i sam park jedna od posećenijih turističkih destinacija Australije, s preko pola miliona turista godišnje. Aboridžini, koji ovu stenu smatraju svetom, nikada se ne penju na njen vrh, pa i turistima savetuju da se ne penju na njihovo sveto mesto, što mnoge posetice ipak ne sprečava u nameri da "osvoje" vrh Ulurua i uživaju u predivnom pogledu na prostranstvo iznad kojeg se on prostire. Naselje Aboridžina koje se nalazi u samoj blizini stene obavezno je mesto za posetu; nijedan turista to ne propušta. Tu možete uživati u lokalnim rukotvorinama, čuti priče o običajima i legende lokalnog stanovništva, kao i uživati uz tradicionalna jela Aboridžina.
Planina Olga, koja se uzdiže iznad okolnog prostora u blizini stene, predstavlja u stvari 36 kamenih kupola poređanih ukrug. Najviša kupola visoka je 550 metara, što je ujedno i najviša tačka nacionalnog parka. Imeđu kupola prostiru se klanci i gudure. Središnji klanac, koji se prostire kroz planinu Olga, zove se Dolina vetrova. To je zelena oaza i prebivalište neobičnog životinjskog i biljnog sveta karakterističnog za ovaj kontinent. Tu možete videti dinga i naleteti na mnoštvo zmija otrovnica, koje lokalno stanovništvo smatra svojim čuvarima. Iznad Doline vetrova uzdiže se Kata Tjuta, što na lokalnom jeziku znači "mnogo glava". Zajedno s nazivom stene Uluru, njeno ime čini naziv ovog nacionalnog parka.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.