U trendu

Grad na obalama Labudove reke

Smešten u jugozapadnom uglu Australijskog kontinenta, Pert se elegantno širi na obalama Swan River-a ili, kako bismo mi na srpskom rekli – Labudove reke, kao kralj koji nadgleda svoje carstvo! Kao glavni grad države Zapadna Australija, Pert zauzima ogromno područje, a gotovo 90% populacije cele države živi u ovoj metropoli i oko nje. Pert je najizolovaniji grad na svetu! Nalazi se na sličnoj geografskoj širini kao Sidnej, ali preko 3.400 km na zapadu – razdaljina kao od Londona do Bejruta.

Iako dalek, ima svoje vrline kojima se ponosi, a jedna od njih je i zadivljujući vidik, dok je unutrašnjost grada pravljena po meri čoveka. Atraktivni bulevari i šetališta čine da obilazak grada pešice bude uživanje. Pošto je „odrastao“ u izolaciji, daleko od Melburna i Sidneja, Pert nije pretenciozan, užurban niti nemiran kao ovi istočni australijski gradovi. Još jedna prednost je i opipljiva istorija grada. Mnoge od najranijih građevina još uvek postoje i oplemenjuju grad mirnom atmosferom pređašnjih vremena. Međutim, četiri univerziteta, moderan, odlično dizajniran centar grada i stanovništvo koje potiče iz različitih kultura oplemenjuju Pert kosmopolitskim duhom i čine ga gostoljubivim i opuštenim u isto vreme.

Oblast oko Swan River-a nastanjena je Aboridžinima najmanje 50.000 godina. Tačnije, bila je naseljena – sve do dolaska britanskih doseljenika, koji su proglasili svoju koloniju u junu 1829. godine, predvođeni kapetanom Džejmsom Stirlingom. Uz pomoć osuđenika, koji su korišćeni kao radna snaga (zgrade koje su sagradili zatvorenici mogu se videti po celom Pertu i luci Frimantl) kolonija je prevazišla sve prepreke i Pert je proglašen za grad 1871. Hiljade doseljenika nagrnule su u tu oblast tokom zlatne groznice pedesetih godina 19. veka, jer je bila na putu do zlatnih polja Kargurlija. Imigranti koji su pristigli posle Drugog svetskog rata naknadno su osvežili i dopunili populaciju i grad je danas dom 1.470.000 ljudi. Skoro 200.000 njih je iz Velike Britanije, a znatan je broj i Novozelanđana, Italijana, Malezijaca, Indijaca i Južnoafrikanaca.

Ekonomski, Pert je distribucioni centar Zapadne Australije za pšeničnu industriju, vinska oblast koja se razvija i najveći državni rudni centar. Turizam je u ekspanziji, a centar je i za obrazovanje velikog broja studenata iz Azije.

Foto: Argus398/Pixabay.com
Foto: Argus398/Pixabay.com

Dugačke i široke ulice centralnog Perta poređane su u obliku rešetke. Železnička stanica nalazi se tik do glavne istočno-zapadne avenije, Ulice Velington. Južno od nje leži gradsko jezgro koje se proteže na pet blokova, sve do jezera koje je produžetak reke Swan. Baš tu se nalaze i glavna šoping i poslovna zona, zajedno s istorijskim zgradama, uključujući dve katedrale, Pozorište Njegovog veličanstva i zgradu vlade. Zapadno od Ulice Velington je Nortbridž, stecište važnih muzeja, galerija i središte noćnog provoda.

Topla i suva klima, kao i pozicija Perta, mame građane na provod na otvorenom. Parkovi i bašte su jedinstveni, najviše od svih Kraljev park (Kings Park), iz kojeg se pruža odličan pogled na grad i reku. Na istoku grada, iza reke, naići ćete na ruralnu, skoro divlju oblast, a samo minut hoda ka zapadu otkriva Indijski okean i dugačke, bele, peskovite plaže koje zauzimaju mnogo kilometara duž Obale sunčevog zalaska.

Foto: YourNewsUktv/Pixabay.com
Foto: YourNewsUktv/Pixabay.com

Glavne atrakcije Perta su Kraljev park i botanička bašta. Park pokriva 400 hektara planine Eliza, ispresecan je stazama za šetnju i bicikliste. Posebno je popularna Lotterywest Walkway, staza otvorena 2003, koja omogućava posetiocima da šetaju kroz vrhove drveća (staza se nalazi na velikoj visini, pa imate osećaj da lebdite) i uživaju u panorami grada i parka. West Australian Botanic Garden, kao što samo ime kaže – botanička bašta, ima kolekciju domaćeg biljnog sveta, uključujući i 1.700 vrsta divljeg cveća. Tokom leta tu se održavaju bioskopske i pozorišne predstave i koncerti. Vodič kroz park je takođe dostupan onima koji to žele. Pozorište Njegovog veličanstva šepuri se u centru grada u svoj svojoj edvardijanskoj lepoti. Smatra se za najlepše pozorište u Australiji. Krase ga ornamentisani foaje, veličanstveno mermerno stepenište i sala sa tri galerije. U pozorištu se nalazi i Muzej umetnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.