U trendu

Kvinslend uzduž i popreko

Druga po veličini država u Australiji, Kvinslend (Queensland) je najpopularnija destinacija u zemlji. Obala je duga 1.700 km i prostire se od Brizbejna na jugu do grada Cairns na severu. Na obali se nalaze i glavne turističke atrakcije: netaknute tropske šume, peščane plaže i prelep podvodni život. Kvinslend je sjajna destinacija za svako doba godine. Predstavljamo naš izbor najboljih mesta duž obale.
Brizbejn, australijski grad koji se najbrže razvija, živopisno je mesto. Čak i tokom zime tu ima više sunca nego što ćete poželeti, čak sedam sati dnevno. Najpopularnije mesto u gradu je veštačka laguna Southbank Parklands. Vikendom je puna turista, pre svega porodica s decom, koje tu dolaze da se bućnu u toplo more i izležavaju na peščanoj plaži. Kad obiđete lagunu, uzmite feribot i obiđite Lone Pine Koala Sanctuary, omiljeno mesto za mlade.
Na ručak možete otići do hotela Breakfast Creek, koji je već postao institucija, jer se tu služe najveće šnicle u gradu. U Brizbejnu se nalazi i pivnica Castlemaine Brewery, u kojoj se proizvodi čuveno australijsko pivo XXXX (Four X). Obavezno ga naručite uz ručak. Posle ručka možete se relaksirati u gradskoj botaničkoj bašti – Mt Coot-tha, koja ima zadivljujuću kolekciju suptropskog drveća i biljaka.
Poznata po predivnom okruženju, Noosa je oduvek privlačila bogate i poznate. To je jedno od najpoznatijih turističkih centara australijskog Sunshine Coast-a, pre svega čuvena je po odličnom surfingu, privlačnim prodavnicama i dobrim restoranima. Jedna od atrakcija je i Noosa nacionalni park, jedan od najposećenijih u Australiji. U blizini je park Stiva Irvina, 20 hektara netaknute vegetacije i 750 primeraka divljih životinjskih vrsta. Krokodile da i ne pominjemo.
Najveće peščano ostrvo na svetu, Fraser Island, ujedno je jedno od retkih mesta gde možete na slobodi videti australijske divlje pse dingo. Iznajmite džip i provozajte se po 120 km dugoj plaži ili skrenite ka nekom od nekoliko slatkovodnih jezera. Ostrvo je pod zaštitom Uneska, a na njemu živi više od 350 vrsta ptica. Ljubitelji životinja ne smeju da propuste Bundaberg, gde mogu da vide spektakl netaknute prirode. Svake godine između novembra i marta tu se na plažama gnezde kornjače. Posmatrajte ih u sumrak kako jaja koja su izlegle zakopavaju u pesak. Sedam-osam nedelja kasnije, sićušne kornjače će se uputiti ka okeanu i započeti sopstveni životni ciklus.
Ne postoji osoba koja ne zanemi od lepote i veličine Velikog koralnog spruda, jedne od nazanimljivijih svetskih prirodnih lepota. Prostire se 2.000 kilometara duž obale Kvinslenda i predstavlja najveći koralni ekosistem na svetu, toliko velik da se može videti iz svemira. U ovom jedinstvenom okruženju živi 400 vrsta korala, 1.500 vrsta riba i 4.000 vrsta mekušaca, od ajkula i raža do šarenih papagaja, od morskih kornjača do morskih zvezda. Tople vode Koralnog spruda obiluju morskom faunom. Ako biste radije da vreme provodite na vodi, a ne u njoj, odvojite vreme da istražite The Whitsundays, odličnu destinaciju za jedriličare. Obiđite neka od 74 netaknuta ostrva, od kojih je najpoznatije Whitehaven Beach.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.