Bangkok: vreva tajlandske prestonice

Zlatni hramovi, kupovina do iznemoglosti i hiljade mesta za zabavu neki su od osnovnih razloga za posetu glavnom gradu Tajlanda. Međutim, u prilog tajlandskom turizmu uopšte ne idu prisećanja na nedavne nemire na ulicama glavnog grada. Trenutno je mirno i u turističkim agencijama kažu da je rizik za turiste sličan onom u Egiptu. Za individualna putovanja sada se odlučuju samo oni odvažniji. Energija tajlandske prestonice, koja živi 24 časa na dan, pršti iz svih ulica, trgova, restorana na otvorenom i kanala koji povezuju i najudaljenije kvartove. Međutim, Bangkok nudi i mnogo oaza za odmor.

Evropljane najviše oduševljavaju plutajuće tržnice – brodovi prepuni voća i povrća, začina, mesa i gotovih proizvoda, a spretni trgovci mogu vam na licu mesta pripremiti voćnu salatu ili sveže isceđen sok od južnog voća. Mešavinu tradicionalnog istoka i savremenog zapada na dva dela deli reka Čao Praja (Chao Phraya), na kojoj je saobraćaj gust kao i na ulicama. Royal Grand Palace nalazi se u centru grada, a to je u stvari kompleks u kojem je smešteno nekoliko zgrada. U njemu se nalazi Wat Phra Kaeo, najsvetiji od svih tajlandskih hramova. Tu je i popularni smaragdni Buda, koji nije prekriven skupocenim kamenjem, već jantarom. U blizini je i Old Farang – zona trgovine, koja je u 19. veku bila luka Bangkoka. U tom kvartu su danas smeštene trgovine s dragim i poludragim kamenjem, krojačnice i antikvarnice.

Foto: Simon/Pixabay.com
Foto: Simon/Pixabay.com

U istom delu grada nalazi se i Katedrala uspeća Device Marije, koja je izgrađena u evropskom stilu. Uz nju je smešten i svetski poznat hotel Orijental, u kojem su boravili prinčevi, filmske zvezde i pisci. Jedno od najpopularnijih mesta u gradu sigurno je The Dome (1055 Silom Road) u sklopu State Tower-a. Nalazi se na 60. spratu i nudi predivan pogled na grad. U The Dome-u možete ručati ili samo popiti piće. Bed Supperclub (26 Soi Sukhumvit 11, Sukhumvit Road) liči na svemirsku kapsulu, a svake večeri nudi vrhunsku zabavu uz hiphop, dens, trens i ritam i bluz. Old Bangkok Inn (607 Pra Sumen Road) cenom je pristupačan (dvokrevetne sobe mogu se naći već za oko 70 evra), a u centru grada nalazi se Ibrik Resort hotel (235/16 South Sathorn Rd) s predivnim sobama i povoljnijim cenama. Siam Paragon (991/1 Rama 1 Road) je najnoviji šoping centar na pet spratova. Od tržnica na otvorenom preporučuje se Patpong (Sukhumvit Road), koji se preko vikenda pretvara u sajam svega i svačega.
U Tajlandu su na snazi vrlo stroga pravila odevanja, pa zato unapred saznajte da li na neka mesta možete ući u kratkim pantalonama ili u majici bez rukava. Prostitucija cveta na svakom koraku, a veliki broj noćnih dama su u stvari muškarci transvestiti.
Korisni linkovi

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike