U trendu

Iran – ukratko

Putovanje u Iran savršena je prilika za uklanjanje svih mogućih pogrešnih predstava o toj zanimljivoj zemlji. Iza stereotipa i predrasuda krije se zemlja koja skoro da vapi za pažnjom i željom da se doživi onakvom kakva ona zaista i jeste. Na vama je samo da se osmelite na jedno zaista posebno putovanje.
Zemlja koja krije tajne starog Persepolisa u sitnim zrncima peska takođe je i zemlja u kojoj se nalazi i dinamični, uvek ubrzani Teheran. Saobraćajne gužve, moderni klubovi, dobri restorani i galerije u Teheranu čine se miljama daleko od peščanih dina ili od planina u centralnom Iranu. To nije sve, stanovnici Irana dočekuju svoje goste toplinom i gostoljubivošću, a kultura koja je stvarana kroz vekove dala im je izraženu crtu prefinjenosti. Mesta kao što su Jazd (Yazd), Širaz (Shiraz) ili Isfahan (Isfahan) u potpunosti će dočarati najbolje od Irana.
Širaz je grad koji dočarava prefinjenost koja se u srcu persijske kulture snažno veliča već vekovima. Poznat je i kao "grad ruža", "grad ljubavi" i "grad parkova". Tokom svoje istorije bio je jedan od najvažnijih gradova srednjovekovnog islamskog sveta i iranski glavni grad tokom vladavine dinastije Zand, kada je sagrađena većina predivnih zgrada. Ujedno, Širaz je mesto hodočašća velikog broja ljudi koji vole da posećuju ovaj grad zbog izuzetno gostoljubivih domaćina.
Čarobni Persepolis osnovala je druga značajna dinastija, to jest carstvo Ahemenida. Monumentalna stepeništa, filigranski precizni reljefi i impozantni ulazi u grad jasno daju do znanja koliko je ovaj grad nekada bio veličanstven i koliko je bila snažna dominacija carstva tokom čije vladavine je grad nastao. Posle šetnje kroz istoriju Irana, povratak u uvek užurbani Teheran predstavlja ujedno i povratak u sadašnjost, u moderno doba, kojem Teheran još uvek pomalo odoleva.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.