U trendu

Peking – severna prestonica (2)

Južno od Trga Tjenanmen nalazi se Hram neba, gde su carevi dinastija Ming i Ćing odavali počast nebu i molili se za dobru žetvu. Zanimljivo je da je zid koji okružuje hram u svom južnom delu četvrtastog oblika, a u severnom ovalnog. Takva gradnja proizašla je iz verovanja da je nebo okruglo, a Zemlja četvrtasta. Na dan zimske ravnodnevice carevi su tu prinosili žrtve, a poslednja takva procesija održana je 1914. godine. Hram neba jedan je od četiri najznačajnija hrama u Pekingu. Ostali su Hram Sunca, Hram Zemlje i Mesečev hram. Imate li vremena za upoznavanje grada, svratite i do Tornja s bubnjevima (Drum Tower) u severnom centralnom delu Pekinga. Toranj je sagrađen u 13. veku za vreme Kublaj-kana; on je pomoću vodenih satova, gonga i bubnjeva svim stanovnicima grada javljao kada treba ustati i kada ići na spavanje. Hram Lama (Yonghe Palace) najveći je tibetansko-budistički hram i ujedno najpoznatiji van kineskog dela Tibeta. Ovde ćete pronaći najveći hram Bude (nalazi se u Ginisovoj knjizi rekorda) – visok je 18 metara i isklesan iz jednog komada sandalovine! Dođete li ovde, svakako posetite i Konfučijev hram. U blizini hrama nalazi se Carska akademija, osnovana 1306. godine, gde su se učili jezici i borilačke veštine. Akademija je danas pretvorena u Glavnu biblioteku.
Na severozapadu Pekinga na jezeru Kunming pronaći ćete veličanstvenu Letnju palatu, sagrađenu 1750. godine. Ona je bila letnjikovac careva dinastije Ćing. Tu se nalaze palata, predivni vrtovi i paviljoni, a svakako treba posetiti i privatno pozorište carice Cisi (Cixi). Prošetajte se dugačkim hodnikom uz jezero, sve do njegovog zapadnog dela, gde ćete ugledati mramorni brod. Ovaj čuveni brod sagrađen je 1755. godine. Na svakoj palubi nalaze se ogledala koja reflektuju površinu jezera, a doživljaj je jedinstven – kao da sedite na vodi.
Ovom spisku kulturno-istorijskih spomenika prilikom posete Pekingu morate dodati još jedno svetsko čudo. Poseta Pekingu podrazumeva i neizostavan obilazak Velikog kineskog zida, simbola kineske civilizacije i najvećeg vojnog utvrđenja na svetu. Gradnja zidina počela je u razdoblju 770-221. godine pre nove ere, a prvi car dinastije Ćin (Qin) odlučio je 221. godine pre nove ere da spoji pojedinačne dotad sagrađene delove zida pa je od tada Zid redovno proširivan, obnavljan i dorađivan. Svrha Zida bila je da spreči ulazak nomadskih plemena i pljačke na prostorima Kine. Veliki kineski zid koji danas možemo videti i posetiti sagrađen je za vreme vladavine dinastije Ming na području Badalinga u 16. veku, a nalazi se svega šezdesetak kilometara od Pekinga. Zid je na tom delu bio visok oko sedam, a širok oko pet metara. Pošto je car naredio da svi stanovnicu učestvuju u izgradnji zida, mnogi od njih su upravo tu i umrli, pa je tako Zid dobio i pomalo mračan naziv – najduže groblje na svetu. Mrtvi nisu zatrpavani u zidine, kao što postoje neke priče, jer bi njihova tela u stvari oslabila strukture građevine, već su ih sahranjivali pored samih zidina. Kineski zid ispričaće vam mnogo priča, od davnih vremena pa sve do današnjih dana, kad su neki delovi jednostavno srušeni, jer se na tim mestima grade nove građevine ili infrastrukturni objekti, dok se na drugim delovima lokalno stanovništvo koristi materijalom iz Zida za izgradnju kuća, ali je i sve češća pojava grafita, koji uništavaju ovo impresivno delo neprocenjive kulturne vrednosti.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.