U trendu

Mumbai – Indija u malom (1)

Mumbai je Indija u malom. Ime Bombay je portugalskog porekla. Portugalci su ga nazvali „BomBahia“ – lepi zaliv. Kada se portugalska princeza udala 1661. godine za Čarlsa II, Englezi su celom arhipelagu na kojem se danas nalazi ovaj petnaestomilionski grad dali ime Bombaj. Ako bacite oko na stanovnike koji šetaju gradom, odmah možete primetiti kontraste. U centru Bombaja možete sresti ulične prodavce, dresere majmuna i zmija, prosjake i svete ljude. Teško je odrediti centar u ovolikom gradu.
Vožnja čamcem duž obale u smiraj dana jedan je od interesantnijih načina za razgledanje grada. Ako vas voda plaši, kapije grada možete proći u šarenim, otvorenim kočijama. Žitelji Bombaja retko se kupaju u moru, iako je temperatura vode u proseku 26 Celzijusa. Malo je stanovnika koji znaju da plivaju. Kupaći kostimi koji su u ponudi vraćaju nas u tridesete godine prošlog veka. Sari nalazi svoje mesto na plaži, na ulici, čak i u moru i bazenu.

Foto: Simon/Pixabay.com
Foto: Simon/Pixabay.com

U ovom gradu stotine hiljada malih, ljupkih tricikala nestašno švrljaju uskim ulicama i trgovima, vozeći tajne zaljubljenih. Građani Bombaja najčešće se voze krcatim vozićem koji neodoljivo vraća sećanja na tridesete godine prošlog veka. Voze levom stranom. Veliki crveni gradski autobusi koriste prirodni klima-uređaj, a to su prozori bez stakala. U mesecima monsuna to i nije problem, jer velike kišne kapi vertikalno stižu na ulice Bombaja. Posle prosečno 30-minutnog pljuska, grad se pretvara u veliki bazen koji najmlađim žiteljima otvara vrata mašte, igre i bezbrižnosti.
Posle nekoliko dana vaš sluh se navikne na huk grada i melodije glasova. Neće vas iznenađivati oštre kombinacije boja u odeći prolaznika koji u zbijenim redovima hodaju ulicama. Navići ćete se na stare drvene natpise prodavnica, na brujanje sirena dok sedite na nekoj od retkih klupa u nekom od parkova. Bučne dnevne trgove i ćoškove u tišini noći nećete prepoznati, jer će vas vozač rikše verovatno vraćati različitim putevima u vaš hotel, ali vremenom ćete upoznati svoju četvrt.
Nemoguće je reći koja je svečanost u višereligiskoj zemlji koja ima milijardu i 200 miliona stanovnika najveća. Najzastupljeniji je hinduizam, ali ima i hrišćana, muslimana i nešto manje Jevreja. Svi su jednako pobožni, i to je verovatno jedino mesto u kome je sve sveto. Jedna od interesantnijih verskih svečanosti u Indiji posvećena je Ganeši (Ganesha) – bogu sa slonovskom glavom. Svečanost se održava početkom septembra, a vrhunac je ritual potapanja statue boga Ganeše u more. Hodočasnici igraju i pevaju, a u smiraj dana potapaju slike boga u Arapsko more, dok valovi odnose stotine cvetova na pučinu. U Bombaju se nalazi i čaroban svet filmske umetnosti. Bolivud, a ne Holivud najveći je filmski centar na svetu; bolivudska godišnja produkcija filmova veća je od produkcije u njegovom američkom pandanu. Filmovi koji se tu snimaju puni su ljubavi, igre, pesme, ljubomore, tragedije.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar