U trendu

Šangaj – Pariz na istoku

Fascinantan pogled s hiljadugodišnje pagode Longua i optimistični osmeh debelog Bude. Flambirano voće i neobični začini. Sve je to Šangaj!
Na obalama Žute reke nalazi se Šangaj, glavna kineska trgovačka luka, s preko 17 miliona stanovnika, jedan od najvećih gradova ove neobične zemlje. Iako svakodnevno ugoste bezbroj stranaca, Šangajci su uvek srdačni, ali i uvek okrenuti poslovnom napretku. To je najuočljivije u Pudongu, finansijski i ekonomski najrazvijenijem delu grada, koji je smešten na istočnoj strani reke. Ovaj deo grada podseća na Njujork ili Čikago. Opčiniće vas zgrada radija i televizije, najlepše i najveće zdanje u celoj Aziji. S ove zgrade pruža se najlepši pogled na panoramu Šangaja. Turistima je na raspolaganju i kompleks hrama Longua s džinovskim kipom Nasmejanog Bude, koji će svakom uliti optimizam. U ovom delu grada treba posetiti i Istorijski muzej. Šangaj je nekada bio jedan od glavnih centara za krijumčare opijuma, avanturiste, ljubitelje hazardnih igara i izgubljene, pa je i danas sačuvao dušu metropole koja u sebi nosi mešavinu istoka i zapada.
Život u Šangaju neprestano buja, naročito u zoni Mitskog bunda, nekadašnjeg kolonijalnog sedišta, koje svakog turistu šarmira romantičnom promenadom duž reke. S kitnjastim zgradama i terasama prepunim cveća ovaj deo je s pravom dobio naziv Pariz istoka. Ako volite retro atmosferu, posetite hotel „Peace“, gde možete uživati uz zvuke džeza, a ako krenete duž ulice Donglua, čuvene po svojim neonskim reklamama, naići ćete na bezbroj luksuznih butika, ali i hotel „Park“ iz 1934. godine, koji je tada bio najviša zgrada u Šangaju.
U Starom gradu treba obići Božji hram i Vrt mandarina Ju, jezero i neobični cikcak most, kao i bazar, gde od neobičnih začina do najkvalitetnije svile i kašmira možete naći poklone za sebe i svoje prijatelje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.