U trendu

Balaton – mađarsko more

S površinom od 592 km² Balaton je najveće jezero srednje Evrope i najposećenije turističko odredište u Mađarskoj. Mađari ga odmilja često zovu svojim morem. Iako je njegovo ime teško za prevođenje, najtačniji prevod bio bi "blatno jezero". Još od doba Rimljana Mađarska je poznata po vinogradarstvu. Zahvaljujući idealnim klimatskim uslovima, regija Balaton ne zaostaje za ostatkom zemlje u proizvodnji vina. Tamo se uzgaja Olaszrizling, stara sorta grožđa od koje se pravi belo vino.
Mađarima je Balaton više od jezera. Kako njegova dubina ne prelazi četiri metra, brzo se zagreva, te se njegove peščane plaže pretvaraju u raj za kupače. A zimi se toplo jezero pretvara u bajkovito zaleđeno klizalište. Jezerska bistra voda, očuvana priroda, klima i mnoge druge pogodnosti privlače posetioce iz čitave Evrope. Najposećenija turistička mesta na jezeru su Siófok, Keszthely i Balatonfüred. Siófok – grad na južnoj obali jezera, pravi je magnet za populaciju željnu noćnog provoda u toku leta. Zahvaljujući turizmu Siófok je najbogatija mađarska opšina. Mađari ga nazivaju "glavnim gradom Balatona". Veliki broj savremenih hotela, pansiona, restorana, kafića, diskoteka, sportskih i velnes centara, peskovitih plaža, parkova i drugih mesta za odmor i rekreaciju učiniće boravak u ovom gradu nezaboravnim.
A posle kupanja ili klizanja mogli biste da posetite dvorac muzej Festetics. Kupite domaće vino u vinskom podrumu, odete na izlet u prirodu vozićem, posetite nacionalni park i uživate u pikantnim jelima. Oko čitavog jezera, skoro spojena u nizu, nalaze se mala mesta koja su međusobno odlično povezana autobuskim, trajektnim, brodskim i železničkim linijama. Za porodični odmor možete da iznajmite i seosku kuću. Keszthely je gradić smešten na zapadnoj obali. Ima oko 23.000 stanovnika. O njegovoj istoriji svedoče dokumenti koji datiraju iz 13. veka. Od 15. veka Keszthely je u Mađarskoj poznat kao grad pijaca, a tamo se nalazi i barokni dvorac Festetics iz 1745. godine, jedna od tri najveće kuće za odmor u Mađarskoj.
Glavni grad severne obale jezera – Balatonfüred, najpoznatiji je kao odredište jedriličara i prvo banjsko-klimatsko lečilište u Mađarskoj. Grad ima dve marine, banju, dobro očuvanu arhitekturu iz 18. i 19. veka i domaćin je godišnjeg bala "Anna". Titula koju na izboru osvoji najsrećniji učesnik bala najpoznatija je od svih koje se dodeljuju u Mađarskoj. U avgustu se u Balatonfüred-u održava "Nedelja vina", a na brežuljcima iznad grada i jezera u vinskim podrumima možete da degustirate i kupite fina domaća crna i bela vina.
Gulaš je najčešće pripreman specijalitet mađarske kuhinje. Glavna karakteristika mađarske kuhinje je velika količina paprike u jelu. U Mađarskoj uglavnom služe tople čorbe s dodacima na početku obroka, dok su predjela slabo zastupljena. Gulaš potiče iz mađarske puste (travnate stepe), a preko Beča je postao poznat u celom svetu. Inače, poznavaoci mađarske kuhinje razlikuju četiri jela u kojima paprika ima važnu ulogu: gulaš, perkelt, tokanj i paprikaš. Gulaš je gusta, masna čorba s mnogo luka i paprike, s dodatkom sitno seckanih krompira i malo testa. Perkelt je jelo sa mnogo luka i gustog sosa, a meso se dinsta. Tokanj je jelo slično prethodnom. Sadrži luk i papriku, pečurke, grašak i drugo povrće. Često su u ponudi restorana i riblje čorbe, razne vrste mesa i povrća. Najčešći slatkiši su štrudle, palačinke i razne vrste peciva, a Mađarska je poznata i kao veliki proizvođač vina.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.