U trendu

Ovde je rođen don Korleone

"Sicilija – kolevka mafije". Tako svoje hotele reklamira grupacija NH Hotels, lanac hotela iz Madrida koji je počeo da ulaže u Siciliju. Privlačeći turiste na Siciliju, hotelski lanac nije propagirao Dolinu grčkih hramova u Agriđentu niti druga starogrčka i starorimska svetilišta i hramove u Taormini ili Sirakuzi, pa ni vulkan Etnu, već mafiju. Mnogi turisti dolaze u Korleone, gradić od 12.000 stanovnika, koji je smešten na oko 60 kilometara od Palerma u unutrašnjosti Sicilije, na brdu od 600 metara nadmorske visine, s namerom da vide kuću u kojoj je živeo "kum" (Marlon Brando), ili barem onu gde je snimljen čuveni film.
Ovaj film nije snimljen u Korleoneu, iako Vito (Marlon Brando) kaže da je iz njega, ali turisti dolaze tu da osete "mafijašku atmosferu". Najveći šefovi sicilijanske mafije rođeni su u Korleoneu. Neki su tu i uhvaćeni i privedeni pravdi. Dakle, malo mafijaškog duha trebalo bi da se oseti u Korleoneu. Bez obzira na to što sadašnji gradonačelnik Antonino Inaco želi da svoj grad prikaže u drugačijem svetlu otvaranjem novih muzeja, galerija i drugih kulturnih sadržaja, ipak se na svakom koraku turistima "prodaje" mafija.
Vina, likeri i druga pića imaju etikete "mafia", "Cosa nostra" i slično. U restoranima možete da jedete kao mafijaški begunac. Iako ovo jelo nije loše, čak naprotiv, veoma je ukusno, sastavljeno je od povrća koje se može ubrati na livadama i ribe koju neki begunac može da ulovi. Onaj ko poseti Korleone obavezno treba da vidi i tamošnji mafijaški muzej, koji meštani ne žele da zovu tako, već "antimafijaški", jer ne veliča mafiju, nego se u njemu nalazi velika arhiva sudskih procesa protiv mafijaša koji su potekli iz tih krajeva.
"Ne želimo da krijemo negativne stranice svoje istorije, ali radije mislimo na Korleone današnjice", kaže ovdašnji gradonačelnik. U stvari, mafija do pedesetih godina nije delovala jedinstveno. U svakom malom mestu bila je neka osoba koja je delila pravdu, pa i socijalnu i ekonomsku. Tako vam se može desiti da u nekom mestu u blizini Korleonea posle ručka u restoranu zatražite kafu. Može vam se desiti da vam kažu da u restoranu nemaju aparat za kafu, i da idete u obližnji kafić. Tek ćete kasnije možda saznati da je za to zaslužan mafijaški šef u tom mestu, koji na ovaj način želi da sačuva određenu socijalnu pravdu. Jedna porodica može imati restoran, ali ako bi u njemu služila i kafu, onda ona porodica koja ima kafić ne bi zarađivala dovoljno. Korleone je lep gradić s dugom i bogatom istorijom, s crkvama i spomenicima kulture, ali kao opšta slika nameće se utisak da je to mesto mafijaških kumova. A kada ga posetite, imate osećaj da ćete odmah tu iza ćoška sresti baš Marlona Branda.

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.