U trendu

Balearska ostrva

Balearska ostrva formira arhipelag ostrva za odmor na mediteranskoj obali Španije. Majorka je najveće od tri ostrva. U poslednjih 30 godina ona je postala arhetip sunčanje-more-sangrija ostrva, koje obožavaju turisti, naročito oni iz severne Evrope; delimično i zbog toga što je južna obala izgrađena u velikoj meri i prepuna hotela i apartmana.
Podalje od obale, međutim, priča je drugačija. Naročito su uvažena neiskvarena Tramuntana brda. Nedavno je čitavo ostrvo imalo generalno sređivanje. U krcatim naseljima, kao što je Magaluf, stari hoteli su bukvalno oduvani i zamenjeni u pokušaju da se ostrvu doda nov kvalitet. Glavni grad, Palma, sada je jedan od najposećenijih i najpomodnijih malih gradova Španije.
Ibica je dugo bila na dobrom glasu zbog svoje rejv scene, koncentrisane u šarmantnom hipi-šik gradu Ibici, kanjonu San Antonio i rezortu Playa D’en Bossa. Udaljite se od ovih mesta i ostrvo postaje neverovatno ruralno.
Uzani kanal deli Ibicu od Formentere, najmanje nastanjenog Baleara, posutog mekim, belim peskom i dostupnim jedino trajektom. Iako i Majorka i Ibica imaju odlične plaže, Menorka je poznata po svojim zalivima kao s razglednice (i ne samo „kao“). Turisti koji dolaze na Menorku uglavnom su porodični ljudi i stariji globtroteri, jer je atmosfera na ovom ostrvu daleko mirnija i tiša nego na druga dva.
Top-zabava je verovatno đuskanje u nekoj od fenomenalno uređenih diskoteka Ibice, kao što su Pacha u Ibici ili Abraxas u Palmi na Majorki. Posetite Palmu, medeni gradić situiran u zalivu Palma. Zlatna peščana katedrala je remek-delo, dok je zamak Belver iz 14. veka, s koga vidite ceo grad – očaravajući. Najlepši pogled na Majorki pruža se sa Serra de Tramuntana. Sedite na stari voz iz Palme do Solera i uživajte u kratkoj vožnji. Osetite atmosferu bivšeg glavnog grada Menorke, Siudadela, posetite katedralu, elegantne palate i srednjovekovne crkve. Šoping je ovde, takođe, odličan. Drugi deo ostrva, Mahon, isto je vredan posete. Ljubitelji plaže neka ponesu svoj najbolji kupaći kostim za poziranje na Las Salinas na Ibici, a mogu i da pronađu usamljenu plažu na Formenteri ili pak malu uvalu kao što je Cala en Turqueta ili Cala Macarella na Menorki. Saznajte zašto je Majorka poznata po svojim pećinama, naročito izuzetnoj Cuevos del Drac (Zmajeva špilja), u kojoj se nalazi nezaboravno podzemno jezero. Ne propustite vožnju jahtom; Baleari su poznati po plažama, snorklingu i ronjenju. Grad Ibica ne sme se zaobići, on je na Uneskovom spisku zaštićenog nasleđa sa svojom srednjovekovnom tvrđavom i Dalt Villa (Gornji grad), prepunim uzanih kaldrmisanih uličica, lepih trgića i mesta za šik šoping.
Klima – ostrva uživaju umerenu mediteransku klimu. Maksimalne temperature nisu ekstremne, čak ni u jeku leta, zahvaljujući osvežavajućem uticaju mora. Zimi je vreme uglavnom blago i suvo s povremenim pljuskovima.
Pažnja: viza i zdravstveno osiguranje za posetu Balearskim ostrvima isti su kao za posetu Španiji. Za sva obaveštenja obratite se španskoj ambasadi.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.