U trendu

Bretanja – raj na ivici kontinenta

Gurmani koji su bili u Bretanji poznaju ukus ribe, školjki i drugih plodova mora iz ove oblasti. Reč je o vrhunskom kvalitetu namirnica iz mora i izvrsnim specijalitetima koji se mogu naći u restoranima širom Bretanje. Livade bogate morskom solju na obalama Bretanje daju poseban pikantan ukus životinjskom mesu. U Bretanji se uglavnom uzgajaju ovce, tako da je jedan od najomiljenijih domaćih specijaliteta jagnjeća plećka ili batak. Jela sa pačetinom iz okoline Nanta i specijaliteti sa piletinom iz Renea, glavnog grada Bretanje, takođe su omiljeni, ali je vrlo visoko cenjena i šunka. Stari bretonski specijalitet su i tamne palačinke od prekrupe, poznate pod nazivom galete, kao i svetli tanki kolači od finog brašna.

Na bretonskim pijacama ima svega što vam je potrebno za pravi gurmanski ručak – pored domaćih proizvoda kao što su voće, povrće i jela od živine, tu su i artičoke od debelog mesa, liker od jagoda i rakija od jabuka.

Na severu Bretanje su granitne stene koje se presijavaju u svetlucavim ružičastim tonovima. Stene dubokih klisura uvek su služile ljudima kao zaštita od surovih vremenskih prilika, a u njihovom podnožju zidane su kuće. Čuveni manastir u Francuskoj, Mon Sen Mišel, uzdiže se iznad sonih livada. Za Normane i Bretonce on je kultno nasleđe od izuzetne važnosti.

Cidar – bretonsko vino od jabuka, po tradiciji se pije iz šolje, jer navodno tako najviše prija. Vino je tamnožute boje, a može biti i braon boje, i ima jaku aromu. Da li ste ga već probali? Na festivalima u Bretanji organizuju se folklorne svečanosti na kojima se može videti tradicionalna nošnja. Za dobro raspoloženje brine se bretonska narodna muzika.

Širom Bretanje ima mnogo zamkova i dvoraca. Izuzetno atraktivan za turiste je zamak Treviri. Okružuje ga raskoš rascvetalih latica cveća. Bretanja je okružena pravim vencem malih ostrva. Najveće i najnaseljenije ostrvo je ostrvo Belil, koje je dugačko dvadesetak kilometara. Slike ljupkih marina sa brodovima su kao sa razglednice. Sveže ostrige na pijaci su poseban delikates i zaštitni znak bretonskog kulinarstva, naročito u kombinaciji sa šampanjcem.

Strme plaže, uvučeni peskoviti zalivi, okean tamnoplave boje – sve su to magični predeli na ivici kontinenta. Zato, posetite magičnu Bretanju!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar