Desnom obalom Vltave

Karlov most je najstariji praški most. Napravio ga je još Karlo Četvrti daleke 1357. godine. S oba kraja mosta nalaze se kule u gotskom stilu, a na mostu je i 30 skulptura svetaca. Most je dugačak 515 metara i širok deset metara, a koriste ga samo pešaci. Tako smo prešli na desnu obalu reke Vltave.

Jevrejska četvrt i Klementinum s astronomskom kulom nalaze se s ove strane reke. Čuveni Stari trg, centar grada, jeste mesto gde bukvalno možeš da staneš na sredinu u okrećeš se oko sebe i svaka zgrada koju vidiš je važna. Tu su impozantna Tin katedrala, Crkva svetog Nikole, mnogobrojne palate i zgrade i simbol Praga – sat Olroj, na čijem vrhu je astronomski sat sa 12 apostola koji se pojavljuju svaki sat vremena. Sat pokazuje godinu, dan, mesec, vreme, položaj Sunca i Meseca, zodijački znak i geocentrični položaj sveta. Jedna od poprečnih ulica je i Celetna ulica, koju nipošto nemojte zaobići, posebno ako ste ljubitelj Svarovski kristala.

Prašnu branu, Rudolfinijum, takođe treba videti, a državno pozorište – građevina u stilu klasicizma, svetski je poznato po prvom izvođenju Mocartovih opera „Don Đovani“ i „Figarova ženidba“. Tu je i prvi put prezentovana na sceni češka državna himna. Gradska kuća jedna je od najlepših u Pragu. To je građevina u stilu art nove, sedište kraljeva od kraja 14. veka do 1438. godine. Ovde se nalazi i monumentalna sala za koncerte Bedžiha Smetane, kao i francuski restoran. Na prednjoj fasadi je veliki mozaik. Karolinum – sedište Karlovog univerziteta, veličanstveno Narodno pozorište i Narodni muzej, zgradu Opere, Vaclavsku ulicu i Karlov trg, na čijem mestu je ranije bila stočna pijaca, sagradio je Karlo Četvrti kao centar novog dela Praga. Karlov trg je jedan od najvećih trgova u Evropi. Od 19. veka tu je park.

Igrajuća zgrada je moderna građevina. Ona predstavlja Freda Astera i Džindžer Rodžers koji igraju. TV toranj je moderan, asimetričan, s figurama beba koje puze uz njega.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.