Drezden – grad umetnosti i ukusa

Drezden će vas očarati! Glavni grad Saksonije nalazi se na reci Elbi. Poznat je po bogatim muzejima i znamenitostima, romantičnoj obali Elbe, mnogim mestima za zabavu, ukusnoj kuhinji i saksonskoj druželjubivosti.

Na levoj obali Elbe nalazi se istorijski centar, stari grad. Tu su smeštene slikarska galerija Alte Meister u Cvingeru, zatim crkva Frauenkirche i poznata zgrada opere – Semperoper, ili Grune Gewolbe, u kojoj je blago saksonskih kneževa i kraljeva.

Za ovu metropolu na Elbi tipična je izvrsna kuhinja. Obavezno probajte goveđe rolnice i supu s krompirom. Uz podnevnu kafu prijaće vam kolač s jajima. Možete sesti u baroknu palatu u romantičnom delu centra grada ili neku od pivnica. Svakako bi trebalo da probate slatke kolače sa sirom. Uoči novogodišnjih praznika nipošto ne smete propustiti priliku da probate štrudlu na poznatom Trgu Štricel. Drezden je poznat i po kvalitetnom vinu. Međutim, i ljubitelji piva utoliće žeđ, jer se poznato radeberger pivo pravi upravo u tom gradu.

Gradske kulise pored Elbe izgledaju veličanstveno, naročito noću. Brojne terase, zamak i katolička crkva samo su deo mnogobrojnih znamenitosti ovog grada. Velelepna zgrada Opere dvaput je iznova građena. Danas se, zbog arhitekture, ali i ansambla Saksonske državne opere ubraja u najpoznatije operske kuće na svetu. Dosadi nema mesta u ovom gradu. Noćni život u novom delu Drezdena karakterišu brojni kafići i barovi koji rade do duboko u noć.

Izrada majsenskog porcelana počela je 1710. godine u prvoj porcelanskoj manufakturi u Evropi. Do danas su simbol ovog porcelana dva kobaltnoplava, ukrašena saksonska mača s donje strane svakog predmeta. Deset kilometara od Drezdena nalazi se lep barokni zamak Moricburg, u kome je Fridrih Avgust boravio za vreme lova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.