U trendu

Kos – Hipokratovo ostrvo

Ostrvo Kos pripada ostrvskoj grupi Dodekaneza i treće je po veličini u njoj. Nazivaju ga još i Hipokratovim ostrvom. Najveći grad je Kos. Ostrvo je udaljeno 7 km od turske obale (nalazi se tačno preko puta Bodruma).

Kos je bio naseljen još u praistoriji. Tu je 460. godine p.n.e. rođen otac savremene medicine – Hipokrat. I danas se u centru grada Kosa nalazi Hipokratovo drvo (platan prečnika skoro 10 metara), ispod koga je on podučavao svoje učenike pre 2.400 godina. Za vreme vizantijskog perioda vitezovi sv. Jovana izgradili su četiri tvrđave, od kojih se dve mogu videti i danas. U 15. veku zauzeli su ga Turci, pod čijom vladavinom je bio do 1912, a potom je pao u ruke Italijanima. Godine 1943. okupirali su ga Nemci, da bi ga dve godine kasnije oslobodili Britanci. Grčkoj je pripojen 1947.
Hipokrat je bio jedan od najvećih naučnika antičkog doba, prvi čovek koji je lečio bolest na naučnoj i metodološkoj osnovi. Pored medicine, proučavao je i filozofiju. U 5. veku p.n.e, kada je nakon Peloponeskog rata Atinu zahvatila strašna epidemija kolere, Hipokrat je na Perikleov poziv otišao tamo i lečio bolesne ljude, spasavajući tako grad od katastrofe. Samo u dva slučaja odbio je da pruži svoju uslugu, oba puta kada su od njega pomoć tražile zemlje koje su bile neprijateljski nastrojene prema Grčkoj. Iza sebe je ostavio značajna naučna dela. Te radove, kao i njegovu čuvenu Zakletvu, vekovima su čitali lekari, što je omogućilo očuvanje znanja koje je on sakupio.
Grad Kos je centar turizma, kulturnog i zabavnog života ostrva. Prepun je divnih parkova i visokih palmi. U njemu su dve luke. Bogat je vrednim iskopinama iz antičkog i rimskog perioda, a najinteresantnije su: gimnazijum, nimfeum, stadion, odeon, tržnica (agora) i restaurirana Romanska kuća.
Dok se s mora prilazi luci, vidi se veliki venecijanski zamak vitezova sv. Jovana, palata kraljeva sagrađena 1391. godine. Južno od zamka je most koji prelazi preko prelepe Avenije palmi i povezuje zamak s Trgom platana, na kome se nalazi čuveno Hipokratovo drvo. Naučnici su ipak pronašli da je drvo staro oko 500 godina i da ga nije zasadio Hipokrat. Preko puta drveta je džamija Gazi Hasana. Nedaleko od centra grada nalaze se ostaci antičkih građevina iz 4. i 3. veka p.n.e., i to stare agore sa dva stuba koja pripadaju Afroditinom hramu, stoja iz 4. veka p.n.e., velika bazilika i hram posvećen Heraklu.
Najpoznatije plaže na ostrvu su: Paradizo – u mestu Kefalos, Tigaki (izuzetna za surfing), Marmari i peščana plaža u Kardameni (popularna za jedrenje). Grad ima dve velike peščane plaže. Na njima je u toku leta puno zabave i nikad nije dosadno. Duž plaža nalaze se kafei i restorani, a u hladovini možete uživati u frapeu dok posmatrate tirkiznoplavo more i tursku obalu u daljini. Naime, s nekih plaža na Kosu jasno se mogu videti kuće s turske strane obale.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.