U trendu

Laponija: polarna noć na severu Evrope

Sobovi upregnuti u sanke neumorno jure nepreglednim prostranstvima "poslednje netaknute divljine u Evropi". Ako posetite Nacionalni park Muddus i prošetate se šumama Laponije, uverićete se da je s pravom tako nazivaju. U večernjim satima uživajte u romantičnom ambijentu u toplini drvene kolibe, uz pucketanje vatre u kaminu. Laponija je severnoevropsko područje podeljeno između Norveške, Finske, Rusije i Švedske. Bez obzira na to da li ste se avionom spustili u Arvidsjaur ili severnije u Kiruna-u, oba mesta su idealna polazišta za istraživanje švedske Laponije.
Obavezno idite do mesta Jukkasjarvi, gde je sagrađen prvi hotel od leda na svetu. Ako vam se vožnja sankama s psećom zapregom učini prebrzom, izaberite saonice koje vuku sobovi. Da biste posetili Kebnekaise, najvišu planinu u Švedskoj, moraćete od mesta Kiruna da idete snežnim vozilom.
Nije tačno da zimi na krajnjem severu Evrope vlada večni mrak. Noći su u polarnom krugu u Porjus-u veoma mračne, ali su to idealni uslovi za posmatranje severnog svetla i očaravajućeg zvezdanog neba. Skijalište Bjorkliden ima 23 skijaške staze prekrivene metar visokim snegom. Danju, sunčevi zraci pretvaraju čitav pejzaž u bajkoviti prizor rajskog bleštavila. Posetioci koji rado skijaju oduševljeni su mogućnošću da se žičarom od skijaške staze dovezu do vrata hotela u kojem su odseli.
Glavna turistička atrakcija Arvidsjaur-a je Lappstaden. Taj kvart je najveće očuvano starosedelačko naselje, u kojem je čak 80 odsto porodičnih kuća. Nekada nomadski, narod Laponije danas se pretežno bavi uzgojem sobova i ribarstvom. Grad posebne arhitekture, delom sagrađen još u 17. veku, nudi obilje tradicionalnih, ali i vrlo modernih sadržaja. Probajte tradicionalna jela, posetite originalne barove, upustite se u avanturu na klizalištu na otvorenom i ne zaboravite saunu.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.