Madrid – turističke atrakcije

Glavni grad Španije jedna je od zanimljivijih evropskih prestonica. Svakom turisti nudi mogućnost da se upozna s njegovom bogatom istorijom i kulturnim nasleđem, skrivenim u dvorcima i muzejima, kao i na predivnim trgovima ovog grada. Ovde vam nudimo neke od najzanimljivijih zgrada i trgova koje treba posetiti i videti kada se nađete u ovom gradu.

Palacio Real – kraljevska palata građena u baroknom stilu – po svojim dimenzijama pravi je div. Svaki posetilac će biti zadivljen njenom veličinom: dugačka je 50 metara i ima 3.000 soba. Palata je nekadašnje utvrđenje – palata Habzburgovaca, sagrađena 1734. godine, a danas se u njoj, pored muzejskog prostora, nalaze i neke kancelarije državne uprave. Više od polovine prostorija otvoreno je za javnost. Tu se nalazi impresivna zbirka satova, porcelana, tapiserija, slika, nameštaja, fresaka, sve do Stradivarijevih violina, što će sigurno biti dobar razlog da se uputite u palatu. Posebno je zanimljiva soba Gasparini, koja je Karlu III služila kao soba za odevanje, poznata po prelepim ornamentima s motivima cveća i voća. Palata se može posetiti svakog dana od 9 do 18 časova.

Foto: Falco/Pixabay.com
Foto: Falco/Pixabay.com

Museo Del Prado – jedna od najvažnijih zbirki umetničkih dela na svetu. Prado je svakodnevno meta reke turista koji posećuju Madrid. Zbirka sadrži oko 7.500 umetničkih dela najvećih umetnika celog sveta. Prado je takođe poznat i po kraljevskim zbirkama iz 16. i 17. veka, kao i po izuzetnim delima najvećih španskih slikara: Velaskeza, El Greka i Goje. Svakako se pridružite obilasku muzeja u trajanju od tri sata, u okviru čega ćete videti 100 najlepših umetničkih dela koja se čuvaju u ovom muzeju. Među njima su i Direrov autoportret i „Adam“, Rubensove „Tri gracije“, kao i dela Ticijana i Botičelija.

Plaza Mayor – bez sumnje najlepši renesansni evropski trg. Pored toga što je impresivne veličine (129 m dugačak i 94 m širok), trg je poznat i po svojim arkadama (ima čak 114 arkada) i balkonima (377). Karakterišu ga događanja povezana sa životom grada, kao što su Dan svetog Isidora, zaštitnika Madrida, ili sajmovi koji se organizuju povodom Uskrsa i Božića. Obično je ovo početna pozicija za razgledanje Madrida. Na trgu ćete pronaći mnoštvo kafića s terasama, interesantne španske restorane, suvenirnice. Ipak, ako krenete samo sto metra južnije, verovatno ćete popiti isto tako dobru kafu ili pivo, ali daleko jeftinije.

Puerta Del Sol – omiljeni madridski trg i mesto za sastajanje pre izlaska. S ovog trga računaju se sve udaljenosti u Španiji. Na raskrsnici s ulicom Calle del Carmen nalazi se bronzani kip medveda koji se penje na drvo – simbol grada Madrida koji se nalazi na grbu i čest motiv turističkih fotografija.

Centro De Arte Reina Sofia – nezaobilazna zbirka španske moderne umetnosti od početka 20. veka pa do naših dana. Nalazi se u nekadašnjoj bolnici. Centar su otvorili kralj Huan Karlos i kraljica Sofija 1990. godine. Obavezno uzmite plan galerije čija se stalna postavka nalazi na drugom i četvrtom spratu ove zgrade. Miro, Dali, Pablo Pikaso – samo su neka od poznatih slikarskih imena čija se dela nalaze u postavci ove galerije, ali nemojte preskočiti ni manje poznate autore koji će vas verovatno iznenaditi svojim delima.

Catedral De La Almudena – zanimljiva neogotska katedrala sagrađena u stilu obližnjeg Palacio Real, čija je unutrašnjost urađena u gotskom stilu. Katedralu su, zbog nedostatka novca, gradili sto godina, od 1883. do 1993. godine, kad ju je osveštao papa Jovan Pavle II, čiji se kip nalazi ispred ulaza u katedralu. Posebnost ovog mesta su Gospa Almudenska – slika zaštitnice Madrida, moderni glavni oltar, predivni šareni prozori, kao i bronzana ulazna vrata.

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.