U trendu

Moskva: pozornica ruske istorije (2)

Staljin je naredio izgradnju kompleksa zgrada Sedam sestara, objekata koji delom podsećaju na katedrale. Svih sedam zgrada vide se s većine uzvišenja u gradu, i one su najviše zgrade u centralnoj Moskvi, osim tornja Ostankino. Kako je sovjetska politika zahtevala da svaki građanin i njegova porodica budu stambeno zbrinuti, počeli su da se grade veliki stambeni blokovi. Većina tih zgrada bila je izgrađena u poststaljinističkoj eri i nazvana po ljudima koji su tada bili na vlasti – Brežnjev, Hruščov. Građevine sovjetskog doba su masivne i obično ukrašene motivima socijalističkog realizma. Međutim, manje crkve koje se vide na obrisima grada još uvek se nalaze na različitim tačkama u Moskvi. U popularnoj turističkoj ulici Stari Arbat, koja važi za srce boemskog dela grada, još uvek se nalaze zdanja sazidana pre dvadesetog veka. Mnoge zgrade koje se nalaze u samom centru grada (npr. u Tverskoj ulici) predstavnici su opadanja buržoazije za vreme carskih vremena. Ostankino, Kuskovo, Uzkoje su velika imanja koja se nalaze neposredno izvan Moskve i koja su pripadala plemićima iz doba carske Rusije.
Postoje pokušaji da se restauriraju najbolje sačuvani primeri arhitekture ranijih vremena. Renovirani objekti se lako uočavaju zbog svetlih boja i karakterističnih fasada. Mnoge kuće poznatih pisaca, kompozitora i umetnika pretvorene su u muzeje.
Moskva je grad s najburnijim noćnim životom u Evropi, a možda i u celom svetu. Grad obiluje restoranima, noćnim klubovima, barovima, diskotekama. Najpopularniji DJ-evi sveta dolaze u Moskvu cele godine. Izbor je širok: haus, hip-hop, RNB, dens, rok, pop, rege. U diskotekama se često određenim danima sluša tematska muzika, a nije redak slučaj da naiđete na posetioce maskirane u razna bića ruske i svetske mitologije. Često u najpopularnijim diskotekama možete naići i na maskirane poznate ličnosti iz sveta muzike i filma, koje na ovaj način izbegavaju bliceve paparaca koji tragaju za senzacionalnim vestima i fotografijama. Moskovljanke su među najlepšim devojkama sveta. Go-go plesačice svojom erotskom igrom mame uzdahe posetilaca. Atmosfera je vrela, često do usijanja, a kako i ne bi kad su Moskovljanke među najlepšim i najzanimljivijim ženama sveta. Neposredne i slobodne u komunikaciji, prave su zavodnice.
U Moskvi postoji pet putničkih aerodroma: Šeremetjevo, Domodedovo, Bijukovo, Ostafijevo i Vnukovo. Šeremetjevo je aerodrom na koji dolazi 60 procenata putnika s međunarodnih letova. Oko Moskve postoje i manji aerodromi, kao što je Mjačkovo, na koji sleću privatni avioni i helikopteri. Moskva ima devet većih železničkih terminala i još nekoliko manjih stanica. Terminali su Beloruski, Kazanjski, Kijevski, Kurski, Lenjingradski, Paveletski, Rižski, Savjolovski i Jaroslavski železnički terminal. Svi se nalaze oko centra grada, ali u svaki od njih dolaze vozovi iz različitih delova Evrope i Azije. Pošto su vozovi najjeftiniji vid saobraćaja u zemlji, većina Rusa putuje njima, posebno za Sankt Peterburg i Transsibirskom železnicom na istok.
Moskva je i najveće rečno pristanište Rusije, povezana kanalima i rekom Volgom sa pet mora (Baltičkim, Belim azaskim, Crnim i Kaspijskim morem). Reka Moskva je pritoka Oke i protiče kroz Moskvu dužinom 45 km, gde je široka 100-150 metara. Od 1932 do 1937. spojena je kanalom s Volgom. Postoje i dva rečna terminala – severni i južni. Pored njih Moskva ima i Centralnu autobusku stanicu, kroz koju dnevno prođe 25.000 putnika. Podzemna železnica (metro) postoji od 1935. Duga je oko 90 km sa 60 stanica i stalno se proširuje. U Moskvi postoji šest automobilskih magistrala i puteva. Najstarije jezgro i centar grada je Kremlj, ispod kojeg je Lenjinov mauzolej na Crvenom trgu. Kremlj je centralni deo starih ruskih utvrđenih gradova iz feudalnog doba, opasan zidovima s kulama. U Kremlju su se nalazili knežev dvor, saborna crkva i plemićke kuće. Posle Drugog svetskog rata izgrađene su mnogobrojne prostrane stambene četvrti, široki bulevari s alejama, trgovima i parkovima.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.