Venecuela – Karibi, Amazon i egzotika (2)

Tragajući za zlatom, američki avijatičar Džimi Ejndžel (Jimmy Angel) slučajno je, pre samo nešto više od 70 godina, otkrio najveći vodopad na svetu, koji je po njemu kasnije nazvan Salto Angel ili po lokalnom Kerepakupai-Meru. Okružen neprohodnom džunglom, brzacima reka i karakterističnim planinama strmih obronaka i ravnog vrha (tepui) u Kanaimi, na jugoistoku Venecuele, Anđeoski vodopad obrušava se s visine od 979 metara. I danas se u to nepristupačno područje, postojbinu indijanskog plemena Pemon, može doći samo malim avionom. Verujući da na planini s koje se obrušava Kerepakupai (vodopad najveće dubine) žive duhovi Mawari, pripadnici Pemona nazvali su taj tepui Auyantepui (Kuća duhova), a kanjon u njegovom podnožju đavoljim i u strahopoštovanju ga izbegavali. Već let iznad i između strmih litica tepuija predstavlja uzbudljivu pustolovinu. Livade, klanci, reke, jezera, cveće i životinje na vrhu strmih stena čine nestvarni svet.
Međutim, prava avantura počinje tek na brzacima reka. Iz sela Kanaima, kad vodostaj nije ni prenizak ni previsok (u kišnoj sezoni, od jula do novembra put je zabranjen), motorizovanim kanuima curiara ide se uzvodno rekom Karao, pa njenom pritokom Kuran do ostrva Rotonkito. I u najpovoljnijim uslovima vožnja traje barem pet sati, uz stalno izbegavanje podvodnih stena i korenja, guranje kanua preko plićaka i prenošenje preko sprudova od klizavog kamenja. Još nekoliko sati uspinjanja kroz gustu džunglu i dolazi se do stene ispred koje se Anđeoski vodopad obrušava u kanjon reke Gaja. Prizor koji je zaista vredan uloženog truda i napora da se dotle stigne.
Ako želite nešto "nežnije" tropske avanture, dobar izbor je mini-krstarenje oko arhipelaga Los Roques, koji je 1972. godine proglašen nacionalnim parkom. Arhipelag je smešten oko 170 kilometara od kopna i čini ga oko 40 većinom nenaseljenih malih ostrva i oko 250 koralnih grebena, od kojih većina predstavlja raj za ronioce. Osamljene plaže su utočište konjača, a daleko su od ikakvih komercijalnih obeležja i glamuroznih turističkih sadržaja. Ako ste ipak u potrazi za nešto življom slikom Kariba, ne propustite ostrvo Margarita (Isla Margarita), jedan od najtraženijih paket aranžmana Evropljana i Amerikanaca, što odmah ukazuje na brojne zabavne sadržaje i prenaglašena turistička obeležja.
Nacionalni park Kanaima s više od 30.000 kvadratnih kilometara tropskih džungli, reka i savana, jedan je od najvećih nacionalnih parkova na svetu. Smešten je na jugoistočnom području zemlje i stavljen na listu Uneskove baštine. Putovanje tim područjem moguće je jedino kanuom, a predstavlja fantastičnu avanturu svakome kome ne smeta to što je danima mokar, što spava u visećim mrežama, što ima modrice i žuljeve od borbe s brzacima i ubode od insekata. Iako je u takvim vlažnim uslovima skoro nemoguće fotografisati, predivni prizori ostaju trajno u sećanju. Uzburkani brzaci, koji zbog boje kamena izgledaju kao vino, vrhovi tepuija okovani oblacima, izlasci i zalasci sunca u krošnjama džungle, divlje obale Ahonde, provlačenje ispod slapova Ukaima samo su neki od nezaborvanih prizora koje ovde možete doživeti.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.