Venecuela – Karibi, Amazon i egzotika (4)

Za kraj pročitajte još neke korisne informacije o Venecueli.
Ne preporučuje se noćna vožnja taksijem, autobusom ili iznajmljenim vozilom na relaciji Karakas i međunarodni aerodrom. Pre puta u Venecuelu, prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije potrebno je vakcinisanje protiv žute groznice. Velika opasnost od malarije u ovom području preti u ruralnim krajevima, ali i u nekim gradovima, pa putnici u dogovoru s lekarom moraju uzimati određenu terapiju, zavisno od područja i rezistencije na nju, a treba se zaštititi i od uboda komaraca. U Venecueli vreba opasnost od crevnih infekcija, uključujući trbušni tifus i hepatitis A, posebno u ruralnim područjima zbog loših higijenskih i sanitarnih uslova.
Ako vaš put uključuje boravak u nesigurnim higijenskim uslovima, možete se vakcinom zaštititi od trbušnog tifusa i hepatitisa A. Na putu izbegavajte svaki kontakt sa životinjama (divlje životinje i nepoznate domaće životinje) kako biste izbegli i mogućnost ugriza. Proverite kada ste poslednji put vakcinisani protiv tetanusa i da li je potrebno ponovno vakcinisanje. Venecuela je putnom mrežom povezana isključivo s Brazilom i Kolumbijom. Jedino je ostrvo Margarita povezano s kopnom redovnim trajektnim linijama. Rukovanje ili lokalni "abrazo" – zagrljaj i rukovanje, normalan su način pozdravljanja. Domaće stanovništvo "voli" konzervativniju, ali ležerniju odeću. Kupaće kostime i kratke pantalone nije poželjno nositi podalje od plaža i bazena.
Važno
Venecuela je svoju samostalnost proglasila 1821. godine. Ropstvo je ukinuto 1854. godine. Spada među najnaseljenije zemlje Južne Amerike. Na početku 20. veka Venecuela je bila najveći izvoznik nafte. Najviši vrh je Piko Bolivar visine 5.007 metara. Nacionalni park Kanaima jedan je od najvećih na svetu. Najveći glodar na svetu – kapubara (Capubara), naseljava travnate ravnice centralnog Ilanosa. Arepas je popularno kukuruzno jelo, takozvani venecuelanski sendvič smotan u loptice, zatim spljošten i pržen. Na kraju se preseče i puni govedinom, piletinom, šunkom, sirom.
Venecuela ima dve klimatske sezone. Kišni period vlada od maja do novembra (najviše kiše pada u julu i decembru), a sušno razdoblje traje od decembra do maja. Temperature se retko spuštaju ispod 15 stepeni Celzijusa (u decembru, januaru), a veću hladnoću moguće je očekivati samo na obroncima Anda. Maksimalne temperature tokom cele godine mogu se popeti i do 37 stepeni. Poznati tradicionalni plesovi su joropo, sebukan, maremare i turas. Iako je venecuelanski rum jedan od najpoznatijih na svetu, stanovnici su još uvek više naklonjeni konsumiranju viskija. Venecuela je četvrti po redu proizvođač nafte na svetu i jedina nemuslimanska članica svetske organizacije OPEC. Posle Italije, jedan je od najvećih potrošača testenine i zemlja s najviše titula mis sveta.
Ne propustite
Let iznad najvišeg vodopada na svetu – Angels Falls (Salto Angel), ili dvodnevni izlet motornim kanuom do blizine njegovog podnožja. Posetite Nacionalni park Morokoj (Morrocoy), koji se nalazi u obalskom delu oko četiri sata od Karakasa, a koji je poseban po ružičastom flamingosu i jarkocrvenom ibisu. Krenite na izlet do grada i jezera Marakaibo na severu do poluostrva Guajira, gde živi autohtono stanovništvo Wayúu, i to na skoro identičan način kao nekada.
Upoznajte univerzitetski grad Meridu, koji se smestio između snežnih vrhova Anda. Ovo mesto takođe predstavlja odličnu polaznu tačku za planinarenje, posmatranje divljeg životinjskog sveta i rafting po divljim vodama. Odlično sačuvani grad Koro je pod zaštitom Uneska, a ujedno predstavlja i vrata ka poluostrvu Paraguana, glavno surfersko odredište. Treba videti predivnu floru i faunu u tepuima Gran sabane. Tu, na obroncima mistične planine Roraima, stvorena je inspiracija za delo "Izgubljeni svet" ser Artura Konana Dojla. Posetite plantaže kakaoa u okolini grada Puerto Kolombija. Posetite deltu reke Orinoko, stanište pirana, majmuna i papagaja.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.