U trendu

Grčki carinici na granici bacaju hranu, evo šta smete da ponesete

Turiste koji su krenuli putem Edipsosa na Eviji iz Beograda bili su iznenađeni kada ih je na graničnom prelazu Evzoni dočekao carinik i počeo da pregleda tašne, prenosi Blic

 

– Na granicama nije bilo gužve, ali na grčkoj granici carinik je izveo sve putnike sa stvarima i bacao hranu svima kojima je našao – požalila se jedna od putnica, čija žalba je osvanula na Fejsbuk stranici sajta „Grčka info“, koji inače svake sezone obaveštava turiste o prilikama u ovoj zemlji.

Na more u Grčku ne možete nositi viršle, šnicle, šunku, sir, mleko, jogurt, pavlaku. Takođe nije dozvoljeno nositi kuvana jela i kvarljive namirnice.

Možete poneti do pet kilograma svežeg voća i povrća, osim krompira, do dva kilograma mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe ili hrane za posebne potrebe, kao i do dva kilograma hrane za kućne ljubimce. Takođe niko vam neće zameriti ako ponesete pirinač, kečap, makarone, keks, čokoladu, vodu, sokove, sve dok vrednost ovih namirnica ne prelazi 300 evra po putniku.

Ovo je, prema rečima radnika iz nekoliko turističkih agencija u Beogradu, relativno nov zakon, sa kojima su neki upoznati na teži način.

– Od prošle godine Grci su uveli rigorozniji zakon po kojem mogu da pregledaju prtljag na granici i da konfiskuju lako kvarljivu hranu – kažu iz turističke agencije „Omniturs“ iz Beograda, koja takođe ima Edipsos na Eviji u svojoj ponudi.

Šta smete osim gore navedene hrane poneti sa sobom u Grčku

Unos alkohola i duvana:

U vazdušnom i pomorskom saobraćaju dozvoljeno je od duvanskih prerađevina nositi:

200 cigareta ili
100 cigarilosa (težine do 3 grama po komadu) ili
50 cigara ili
250 grama duvana za pušenje

U drumskom saobraćaju dozvoljeno je od duvanskih prerađevina nositi:

40 cigareta ili
20 cigarilosa (težine do 3 grama po komadu) ili
10 cigara ili
50 grama duvana za pušenje

Lica starija od 17 godina u ličnom prtljagu mogu preneti:

1 litar alkoholnog pića  sa udelom alkohola većim od  22% vol.  ili
2 litra alkoholnog pića sa udelom alkohola manjim od  22% vol. ili
4 litra vina ili
12 litara piva
*preuzeto sa sajta Uprava carina

Životinje

Vaš ljubimac treba da bude čipovan i vakcinisan protiv bresnila i da poseduje lekarsko uverenje, koje potvrđuje da svrha putovanja nije trgovina životinjama.

Biljke

U Grčku se može uneti i buket cveća, originalno pakovanje semena do 100 grama i slično.

Divlje životinje

Unos divljih životinja moguć je samo uz podnošenje carinskom službeniku na graničnom prelazu odgovarajuće dozvole ili potvrde nadležnog tela.

Lekovi

Unošenje gotovih lekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama neophodnim za uobičajenu terapiju i to uz posedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prepis istorije bolesti, potvrda lekara), prenosi Blic.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar