U trendu

Ne krećite umorni na put!

Nikada nemojte kretati na put posle napornog radnog dana, a da pre toga niste odspavali nekoliko sati. Ako odspavate pre puta i povremeno se odmarate, stići ćete bezbedno do cilja. Svaku treću saobraćajnu nesreću izaziva premoren vozač. Zato odspavajte pre polaska na put, jer čovek može da zaspi za volanom, a da to uopšte ne primeti. Pospanost mogu da izazovu dosada, pušenje i neki lekovi. I nikada ne vozite dugo bez odmora. Izađite iz automobila, protegnite se i razgibajte se. Čim osetite umor, stanite, a najbolje je praviti pauze na svaka dva sata. Putovati noću? Da, ali opet ako ste odmorni i ako vam noćna vožnja ne smeta.

Budnim vas neće održati ni kafa. Više energije daće vam voćni sok ili limunada, a sva alkoholna pića su opasna, uključujući i pivo. Obrok pre puta mora biti lagan, zato što pun želudac izaziva pospanost. Važno je da pijete dovoljno tečnosti, najbolje vodu i čaj, i da imate na umu da slatki, gazirani napici ne gase žeđ, već je podstiču. Nikotin tokom vožnje smanjuje reflekse zato što izaziva stezanje krvnih sudova, pa mozak, ali i drugi organi, ne dobijaju dovoljno kiseonika. Dve popušene cigarete u zatvorenom automobilu čine reakcije vozača upola sporijim.

Ako ste skloni mučnini, sedite pored vozača, ne gledajte unazad, nemojte da pratite objekte koji prolaze niti da čitate. Medicinski izraz za putnu mučninu je kinoteza (bolest kretanja). Javlja se kao posledica zbunjenosti mozga kontradiktornim informacijama. Čulo vida šalje mozgu jednu informaciju, a centar za ravnotežu u srednjem uhu drugu. Pored mučnine, simptomi kinoteze su i povraćanje, glavobolja, hladan znoj i bledilo. Prva pomoć mogu da budu osvežavajuće bombone ili suvi keks. Ako se uzimaju tablete protiv mučnine, treba ih popiti u vreme navedeno u uputstvu, tokom vožnje ih ne vredi piti.

Klima u vozilu treba da bude podešena na samo nekoliko stepeni ispod spoljne temperature. Ako preterate, letovanje može da vam počne prehladom ili ukočenim vratom. Ukoliko vam promaja bije pravo u oči, i one mogu da se upale.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar