U trendu

U kojim zemljama MORATE voziti sa upaljenim svetlima preko dana?

Vožnja sa upaljenim svetlima tokom dana, osim u Srbiji, obavezna je još u manjem broju evropskih zemalja.

Kako se navodi na sajtu Auto-moto saveza Srbije, to su Švajcarska, Slovenija, Norveška, Makedonija, Island, Finska, Crna Gora, Češka i BiH.

U Slovačkoj, Hrvatskoj i Bugarskoj svetlo je obavezno paliti samo tokom zimskog perioda, dok je preko dana obaveza samo na putevima van naselja u Rusiji, Rumuniji, Mađarskoj i Italiji.

Kada je reč o maksimalnoj dozvoljenoj brzini vožnje na autoputevima, u većini zemalja ona iznosi 120 ili 130 kilometara na čas. Od zemalja regiona ne sme se voziti brže od 130 u BiH, Bugarskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji, a do 120 je dozvoljeno osim u Srbiji još i u Makedoniji i Crnoj Gori.

Jedine dve zemlje gde ograničenje nije ni 120 ni 130 jesu Velika Britanija gde se ne sme voziti brže od 112 kilometara na čas i Kipar gde je ograničenje svega 100.

Međunarodna vozačka dozvola za državljane Srbije potrebna je za Australiju, Belgiju, Brazil, Dansku, Italiju, Japan, Južnoafričku Republiku, Republiku Koreju, Kuvajt, Katar, Jemen, Bahrein, Saudijsku Arabiju, Lihtenštajn, Monako, Mongoliju, Namibiju, Norvešku, Nemačku, Palestinu, Rusiju, SAD, Tajland, Francusku, Holandiju, Oman, Čile, Švajcarsku, Švedsku i Španiju.

(Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar