U trendu

Zabavni park Gardalend

Jedan od najpopularnijih zabavnih parkova u Evropi – Gardalend (Gardaland), otvoren je 1975. godine, a danas se može pohvaliti sa tri velika tobogana poznatim pod nazivima Blue Tornado, Magic Mountain i Mammut, kao i sa 56 raznih atrakcija za mlađe i starije. Park je smešten u mestu Kastelnuovo del Garda (Castelnuovo del Garda) u Italiji, nedaleko od jezera Garda, a prostire se na površini od većoj od 60 hektara.
Zabava u parku obično se deli na tri celine: kraljevstvo fantazije s atrakcijama namenjenim mlađoj deci; energetske atrakcije, koje uključuju apsolutno sve rekvizite za podizanje adrenalina; i pustolovne atrakcije, koje uz dozu adrenalina uvek imaju i neku posebnu priču iz pojedinog dela sveta, kao što je Afrika, Bliski istok ili Amazon.
Ako do ovog zabavnog parka putujete svojim automobilom, imajte na umu da se pola sata pre ulaza u Gardalend nalazi grad Verona, pa nije na odmet izdvojiti nešto više vremena i krenuti na izlet koji će spojiti zabavu i kulturu.
Nabrojaćemo neke od atrakcija koje vas čekaju u zabavnom parku Gardalend.
Prezemolova kućica
Na visini od 25 metara smestio se dom malog Prezemola, maskote Gardalenda. Ovo mesto fantazije idealno je odredište za manju decu. Veselo obojene sobe, ali i samo stablo dobijaju posebnu draž kad padne mrak.
Space vertigo
Ako želite da isprobate izdržljivost svog želuca, ovo nipošto nemojte propustiti. Niz toranj visok pedeset metara spustićete se do zemlje za tri sekunde. Dovoljno da vam Gardalend ostane u večnom sećanju.
Escape from Atlantis
Brod sa 20 putnika isplovljava u misteriozni svet Atlantide, a posle početne istraživačke avanture penje se na liticu visoku oko 10 metara (dolazeći u skoro vodoravan položaj), odakle se strmoglavo spušta u bazen.
Flying island
Poznatiji je kao Gardaland UFO. Impozantne je visine, a kada se posle pokretanja digne u vazduh, odatle se pruža pogled na čitav Gardalend, jezero Garda i okolinu. Idealan je za fotografisanje, ali i za orijentaciju u parku.
Blue tornado
Ovo je zaštitni znak Gardalenda i jedna od atrakcija namenjena isključivo ljubiteljima adrenalina, kao i onima s jačim želucem. Radi se o najbržem toboganu u parku, na kojem se juri preko 80 km/h, pri čemu se izvode lupinzi i lažni sudari s tlom.
Mammut
Ne dajte da vas zavara ova na prvi pogled bezazlena atrakcija. Možda ćete već po redu ispred nje zaključiti da je reč o nečemu posebnom, jer će vas ovaj „voz smrti“ doslovno ostaviti bez daha i ispuniti ogromnom količinom adrenalina.
Tunga
Još jedna atrakcija koja vas u malom čamcu niz mirnu reku vodi kroz sve čari afričke divljine. Iako se radi o pomalo pasivnoj atrakciji, porodicama s malom decom poslužiće kao odlična „živa“ slikovnica.
Fantasy kingdom
Na 11.000 kvadratnih metara prostire se dečije „kraljevstvo fantazije“, od životinja koje pevaju, šarenih aviončića koji kruže unaokolo i dečije verzije Space vertigo-a do vozića koji će vas odvesti u svet igračaka.
Gardaland sea & life aquarium
Odmah do zabavnog parka nalazi se i ovaj podvodni svet, u kojem ćete moći da vidite brojna predivna stvorenja koja žive u rekama, jezerima i okeanima širom planete.
Divlji zapad
Uz kraljevstvo fantazije, egipatsku Dolinu kraljeva, orijentalno carstvo i vožnju džunglom, deci će možda najzanimljivije biti putovanje Divljim zapadom. Ovde će barem nakratko moći da postanu poglavice, kauboji i slavni kočijaši.
Korisne informacije

  • Kombinovana ulaznica za Gardaland i Sea Life Aquarium u istom danu ili za dva dana košta od 39,50 evra. Postoji i nekoliko verzija povoljnijih porodičnih ulaznica.
  • Cena jednodnevne karte za Gardalend iznosi 35 evra po osobi, porodične ulaznice za tri osobe 85 evra, za četiri osobe 113 evra, a za pet osoba 139,50 evra. Deca niža od jednog metra ulaze besplatno.
  • Radno vreme parka do 17. juna je od 10 do 18 časova, a od 17. juna do 2. septembra od 10 do 23 časa.
  • Ako želite da izbegnete dugo čekanje na atrakcije, kupite dodatnu „ekspres kartu“ za 10 evra – ona omogućuje direktan ulaz na 10 glavnih atrakcija. Postoje dve vrste takvih karata: adrenalin ekspres karta za adrenalinske atrakcije i porodična ekspres karta – za atrakcije koje su više namenjene porodicama s manjom decom.
  • Hrana i piće u parku su prilično skupi, pa ponesite nešto sa sobom. Takođe, imajte na umu da se na atrakcije ne mogu nositi torbe (osim onih koje se vežu oko struka).
  • U blizini zabavnog parka postoje brojni hoteli pa bi trebalo razmisliti o barem jednom noćenju i dvodnevnoj poseti ovom zabavnom parku kako bi se moglo potpunije uživati u ponuđenim atrakcijama.

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar