U trendu

Simi – ostrvo sunđera

Simi je jedno od najlepših malih grčkih ostrva. Najbliži je Rodosu, od koga je udaljen samo oko 50 km. Simi je zaštićen od strane grčke države; decenijama se tu ništa nije menjalo, ni arhitektura, ni kuće, ni ulice. Ima 365 kapela i crkava i veoma poznat manastir Panormitis, posvećen zaštitniku ostrva – sv. arhanđelu Mihajlu. Rasprostranjeno je verovanje u isceliteljske moći ikone koja je poznata širom Grčke. Manastir je sagrađen u 18. veku.
Kuće na Simiju su uglavnom veoma stare i u mnogima se mogu naći sobe s tavanicama u obliku arkada koje pridržavaju gornji sprat. Mnoge od njih zadržale su originalan karakter – zasvođene tavanice, prozore s malim otvorom koji je nekad služio za puške u borbi s piratima, stare dimnjake i ognjišta. Sve kuće na ostrvu građene su u istom stilu, u nijansama žute, roze, plave i smeđe boje. Prerada morskih sunđera, spravljanje sapuna od maslinovog ulja i mešanje začina glavna je delatnost stanovnika Simija.
Jedna od prvih građevina na koju nailazite prilikom dolaska broda na Simi je Clock Tower, sagrađen 1890. godine. Ovaj toranj poklon je Simiju od porodice Petrides, a predstavlja kopiju londonskog Big Bena, koji ih je toliko impresionirao kada su bili u poseti Engleskoj da su zaželeli isti takav i na Simiju. Pored njega se nalazi statua dečaka pecaroša, koju je napravio vajar sa Simija. Iza sahat kule su zgrade policije i pošte, a nekada su bile privatne kuće, koje su u vreme italijanske okupacije pretvorene u državne kancelarije.
Šetajući prema glavnom trgu, na desnoj strani prolazi se pored restorana „Katerinetes“ i hotela koji je poznat po tome što je bio mesto predaje Nemaca na području Dodekaneza 8. maja 1945. godine. Malo dalje nalazi se skulptura u steni. Ona prikazuje antički brod, a taj brod predstavlja nadu Simija u ujedinjenje s grčkom državom. Dalje se nailazi na mali most i gradski trg, koji je prvobitno bio brodogradilište. Odmah nakon mosta na levoj strani je stara zgrada carine, koja se sada koristi kao vojni klub u prednjem delu i riblja pijaca u zadnjem delu. U blizini gradskog trga je gradski parlament i Nautički muzej. Na Simiju se nalazi Crkva svetog Jovana, sagrađena na ruševinama antičkog hrama, a fragmenti iz tog doba još uvek se mogu videti na zidovima.
Prateći stepenice ka vrhu, prolazi se pored crkve Lemonitisa i Crkve svetog Nikole, odakle se pruža predivan pogled na donji grad. Na vrhu starog grada je crkva okružena ruinama starog zamka. Tu je nekada bio stari Akropolj, na čijim je ruševinama sagrađeno utvrđenje 1407. godine. Za vreme Drugog svetskog rata Nemci su koristili tu crkvu kao svoje skladište, a digli su je u vazduh pre nego što su napustili Simi, uništivši tako crkvu, veliki deo zamka i oko 200 najbližih kuća. Crkva je nedavno renovirana.
Najlepše plaže Simija su u nenaseljenim oblastima, te se do njih dolazi brodom. More je nestvarno plavo i čisto, a mir i tišina opčinjavaju i ostavljaju utisak pravog odmora, onako kako ga većina ljudi zamišlja. Najbliže gradu su plaže Pedi i Nimborio, a malo dalje su Ajios Nikolaos, Nanu, Maratunda, Sesklija i druge. Grad Simi ima svoju šljunkovitu plažu, koja se nalazi na kraju grada.
Simi je jedino grčko ostrvo u čijem se parlamentu, tj. gradskoj skupštini, pored grčke i kiparske, vijori i srpska zastava. Tu se nalaze i srpska kuća i Muzej Nikole Tesle.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.