U trendu

Bodrum, raj na zemlji

Uprkos povećanoj opasnosti od terorizma u svetu, jedno od najpoznatiih turskih turističkih letovališta i ove godine je pravi raj na zemlji i najprivlačnija destinacija za one koji vole uživanje u moru, suncu, prelepim plažama, ali kulturno-istorijskim znamenitostima ovog istoimenog poluostrva, koje se nalazi jugozapadno od Istanbula i nasuprot grčkog ostrva Kos.

Upravo tu, gde se susreću Egejsko i Sredozemno more, pravoslavlje i islam, u Bodrumu, stecištu turske i svetske elite, osim cveća „cveta“ provod i trgovina. Turci su inače oduvek bili poznati kao dobri trgovci sa obilatom ponudim i naravno – prva cena nikada nije i poslednja.

Bodrum na turskom jeziku znači podrum, nešto što je na samom dnu. U stvarnosti, međutim, Bodrum je na vrhu lestvice turskog i svetskog turizma. Pijačne tezge i prodavnice su svuda, na gotovo svakom koraku, u svakom mestu gde postoji makar i najmanja istorijska ili turistička atrakcija. Bodrum je ukrašen cvećem svih boja. Sam grad se prostire od mora ka brdu. Nastao je u 11. veku i nekada se zvao Halikarnasa. Mnogi arheološki ostaci ukazuju na to da je reč o mestu u kome je život postojao i pre više od pet hiljada godina.

U Starom gradu se nalaze brojni restorani, barovi, umetničke galerije, prodavnice, uglavnom kože i nakita. Grad je poznat i po noćnom životu, tako da su u sezonskom špicu barovi i veliki broj prodavnica otvoreni po celu noć.

U bodrumskoj marini usidrene su jahte čiji su vlasniči tu pristigli iz celog sveta.

Foto: Cevenstar/Pixabay.com
Foto: Cevenstar/Pixabay.com

Bodrum je i modenski centar Turske, centar napredne umetnosti u kome je sve više boema, ali i stecište najoznatijih pisaca, glumaca i muzičara…

Mnogi od njih s nastanjuju u Bodrumu. Mir, tišina, pogodna klima, romantične panoramski pogled je sve ono što ih privlači i obećava ne samo ugodno letovanje, već i lepo mesto za život. Grad se širi ka brdima, ali je zbog velikog priliva onih koji tu žele da se nasele gradnja novih objekata ograničena zakonom.

Posebna atrakcija u okolini Bodruma su mnogobrojni veoma stari beli objekti okruglog oblika sa kupolom i služe za prikupljanje vode. Za arhitekte novog doba takvi rezervoari su ne samo objekti za prikupljanje vode, već prava umetnička dela i zato su oni pod zaštitom turskog nasleđa.

Iznad grada na magistralnom putu je renoviran drevni kameni teatar, koji je uvek bio u mogućnosti da primi 13 hiljada gledalaca. Samo dva sata vožnje od Bodruma je Efes u kome je kuća Blažene Device Marije, majke Isusa Hrista i mesto je hodočašća brojnih turista. Nedaleka destinacija od Bodruma je i grčko ostrvo Kos koji turiste privlači mirnim peščanim plažama. Inače, u gradu Kos je rođen Hipokrat, otac moderne medicine.

Foto: vedatzorluer/Pixabay.com
Foto: vedatzorluer/Pixabay.com

Duž bodrumske obale nalazi se mnoštvo restorana u kojima se može naručiti tradicionalna turska hrana, ali i specijaliteti svetskih kuhinja. Takođe, tu su i objekti specijalizovani samo za igru. Od hrane služi se sve iz mora, kao i ona kontinentalna. Za ljubitelje morske hrane pravi izazov je ostrgia sa krompirom, lukom, belim lukom, paprikom, puterom i prilogom hladne salate od krastavaca – tarator. Tu je i veoma korišćeni plavi patlidžan sa jogurtom, džipsi salata, razne palačinke…

Najčešće bezalkoholno piće je ajran, glatka smesa od jogurta, soli i vode.

A kao šlag na torti je čuvena turska poslastica, kraljica svih kolača, njeno veličanstvo – baklava, posebno ako je od pistaća i oraha.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.