Žalbe srpskih turista: Gledaju mi ženu na plaži

Foto: 2554813/Pixabay.com

Pčele na Tasosu, laste na Rodosu, komarci na Halkidikiju i jedan miš u Pargi – uspeli su ove godine da upropaste odmor našim turistima. Pored opravdanih zamerki koje je primila Turistička inspekcija, bilo je dosta i neosnovanih, pa čak i smešnih primedbi.

Čini mi se da su ove godine mnogi otišli na odmor nervozni i da nisu uspeli da se oslobode stresa ni na moru, jer nikada nismo imali ovoliki broj žalbi koje više govore o turistima nego o destinaciji – kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije JUTA. – Žalili su se na komarce, loše vreme, oštro kamenje, zatvorenu diskoteku, ringle koje su imale braon krug. Broj žalbi je isti kao lane, ali je upola manje pritužbi koje imaju osnova.

Najčešće su se primedbe odnosile na izgled kuće ili hotela, jer, kako tvrde turisti, lepše izgledaju na slici u katalogu nego uživo. Ove žalbe su pravno bespredmetne, pogotovo što isti ti ljudi sebe na “Fejsbuku” ulepšavaju u “fotošopu”. Loš ili previše dobar društveni život mnogima je upropastio odmor. Dok je jednima smetalo to što se hotel nalazi u centru zbivanja, drugima se nije dopadalo što je daleko od kafića. Jednu žalbu napisao je momak koji je na terasi pravio žurku koju je prekinula policija.

Česte su žalbe na račun ostalih nacija koje borave u hotelu, pa su tako jedni bili besni što je hotel u Bugarskoj prepun Bugara, a u Turskoj – Turaka. Jedna putnica smatra da je “strašno što je bila smeštena u hotelu u kojem je boravilo nekoliko dece s posebnim potrebama koja su joj smetala tokom večere”. U agencijama kažu da najbesmislenije žalbe pišu sudije, policajci i novinari.

Naime, oni legitimišu vodiče, slikaju ih, uzimaju im izjave i sve dokumentuju, a u Beogradu “potežu sve veze”.

Bilo je i komičnih žalbi. Jednu je napisao muškarac čiju su pratilju (plavušu) u Egiptu “požudno gledali lokalni muškarci”, a drugu žena koja je letovala s decom i sestrom. Dan pre nego što je u hotel došao i njen suprug, ona je poslala prijavu da je tokom noći u njenu sobu ušao muškarac u crvenom šortsu i mlekom za telo joj namazao desno stopalo?!

Mnogo žalbi odnosi se na komarce, pčele i lastina gnezda. Nažalost, turistička mesta Mediterana u obavezi su da čuvaju ekološki sistem i životnu okolinu, pa ne smeju da uništavaju gnezda lasta i prskaju pčele.

Žalbi nije pošteđena nijedna destinacija gde letuju naši turisti: u Italiji je doručak bio “mršav”, u Turskoj su služili mnogo povrća, u Španiji nije radio dečji bazen, u Bugarskoj u apartmanu nije bilo zida nego pregrada. Ipak, najviše žalbi odnosi se na sever Grčke, gde naši turisti uglavnom i letuju, prenose “Novosti”.

 

Ostavite komentar

Oznake