10 najopasnijih virusa u 2001. godini

Antivirusna softverska kompanija Sophos objavila je svoju listu 10 najopasnijih virusa u ovoj godini. U obzir su uzeti svi zloćudni programi: virusi u užem smislu, crvi i trojanci. Na prvom mestu se nalazi Nimda, kombinacija crva i virusa, kompleksan po raznolikosti načina napada, opasan i za obične korisnike i servere. Sophos ističe da je 27% od ukupnog broja infekcija koje su mu prijavljene, upravo prouzrokovao ovaj virus.

Drugi na listi je crv SirCam, sa 20,3% udela u ukupnom broju infekcija, a posle njega slede: „Hybris“ (6,2%), „Apology“ (3,8%), „VBSWG-X“ (3,6%), „Kakworm“ (3,1%), „SST-A“ (2%), „Badtrans“ (1,8%) i „Navidad“ (1,8%). Preostala 18,2% otpada na manje opasne viruse, koji nisu pričinili veće štete.

Prema evidenciji kompanije, ove se godine pojavilo 11.160 novih virusa, pa njihov ukupan broj sada iznosi 70.000. U proseku, svakoga dana se pojavljivalo 40 novih, tj. 1.200 novih svakog meseca. Lista koja je sačinjena obuhvata viruse koji su se pojavili do kraja novembra, i verovatno bi bila drugačija da je pravljena mesec dana kasnije: upravo se krajem prošlog meseca pojavio Badtrans.b, nova verzija već poznate kombinacije crva i trojanca, koja trenutno „žari i pali“.

Sophos za narednu godinu predviđa još veći broj virusa, jer se pojavilo mnogo besplatnih programa na Internetu koji i laicima omogućavaju da naprave sopstveni zloćudni program. Ono što zabrinjava jeste slaba informisanost korisnika Interneta, koji često nasedaju na stare trikove autora virusa. U slučaju virusa „Nimda“, prvog na top-listi za 2001. godinu, Microsoft je još u martu otkrio bezbednosni propust koji „šapmion“ koristi prilikom infekcije. Iako je tada i objavljenja zakrpa koja ovaj problem rešava, pojava virusa u septembru, šest meseci kasnije, ipak je dovela do najmasovnije epidemije.

Srodne teme:

  • Badtrans.b – epidemija u toku!
  • Virus „Nimda“
  • „SirCam“ – infekcija i dezinfekcija
  • Virus SirCam – poslednje upozorenje pred „Dan D“
  • Koliku štetu nanose virusi?

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.