U trendu

Access – Smeštanje podataka iz upita u tabelu

U korišćenju Accessa i kreiranju baza podataka, često imamo potrebu da rezultate nekog upita, koji predstavlja dinamičku kategoriju, smestimo u tabelu kao statičku strukturu. Ponekad je ovakvim novonastalim tabelama potrebno dodati i dodatna polja. Ovo je moguće odraditi na nekoliko načina, a kao prostije rešenje nameće se izvoz rezultata upita u recimo dBASE fajl i zatim ponovni uvoz u Access tabelu. Ali, ovo je rešenje za one koji ne poznaju sve vrste upita u Accessu.

Za izvršenje prethodnog zadatka biće dovoljno da kreiramo upit koji služi kreiranju tabela, tzv. make-table upit. Ovim upitom nećemo moći i da dodamo nova polja u tabelu, pa ćemo u pomoć pozvati SQL. Zato možete kreirati makro koji će pokretati make-table upit, a zatim i pozvati SQL komandu ALTER TABLE, za dodavanje novih polja.

Za kreiranje novog make-table upita, selektujte vaš postojeći upit unutar Database prozora, a potom izaberite sa menija Edit opciju Copy.

Nakon toga, ponovo izaberite meni Edit, a onda opciju Paste. Unesite naziv novog make-table upita u Paste As dijalog prozor. Ukoliko je, recimo, naziv vaše tabele „Prvih deset“, možete nazvati novi upit „Make table: Prvih deset“.

Zatim, selektujte novi upit i kliknite dugme Design. Sa menija Query izaberite Make Table, te u novom dijalogu unesite naziv koji želite da dodelite tabeli koja će nastati ovim upitom. Nazovite je, na primer, „tblPrvihDeset“. U ovom trenutku možete testirati rad ovog upita.

Radi kreiranja makroa, kliknite na dugme/karticu Macros unutar Database prozora i kliknite New. Izaberite akciju OpenQuery, pa u polju Action Arguments izaberite Query Name, pa pronađite naš make-table upit koji smo upravo kreirali. Ovim ste kompletirali prvu liniju makroa.

U drugoj liniji izaberite akciju RunSQL, pa kao argument izaberite SQL Statement polje i unesite sledeću liniju, s tim što ćete zameniti vaš naziv tabele, dodati nove nazive kolona (polja), te odrediti odgovarajući tip podatka i dužinu (Text (20)):


ALTER TABLE [tblPrvihDeset]
ADD COLUMN NovaKolona Text(20);

Ukoliko je potrebno da dodate još neke kolone u tabelu, dodajte makrou još nekoliko RunSQL linija.

Za snimanje novog makroa, izaberite padajući meni File > Save, pa u dijalogu unesite naziv za makro, recimo „Kreiraj tabelu PrvihDeset“. Za testiranje upita, izaberite meni Run, a onda i opciju Start.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.