U trendu

Alibaba ulazi u trku za četbot

Kineski tehnološki gigant Alibaba predstavio je svoj veliki jezički model koji pokreće veštačka inteligencija, Tongji Ćianven, ušavši tako u trku za četbot sa potencijalnim rivalom ChatGPT-om, piše danas Čajna dejli (China Daily).

„Nalazimo se na tehnološkoj prekretnici, do koje su doveli generativna veštačka inteligencija i računarstvo ‘u oblaku’, a preduzeća u svim sektorima počela su da prihvataju inteligentnu transformaciju kako bi preduhitrila igru“, rekao je Džang Jong, predsednik i izvršni direktor Alibaba grupe i izvršni direktor Alibaba Cloud Intelligence, prenosi agencija Sinhua pisanje kineskog lista.

Kompanija Alibaba je počela da istražuje velike jezičke modele 2019. Novi proizvod će u početku biti postavljen na DingTalk, kompanijinu aplikaciju za razmenu poruka na radnom mestu, radi sumiranja beležaka sa sastanaka, kreiranja poezije, pisanja mejlova i sastavljanja poslovnih predloga, navodi se u izveštaju.

Vodeće kineske tehnološke kompanije, uključujući Baidu Inc, Tencent Holdings Ltd. i NetEase, ušle su u trku za četbot koji pokreće veštačka inteligencija.

Kompanija Alibaba je predstavljena dan nakon što je kineski pionir veštačke inteligencije SenseTime lansirao svoj najnoviji set velikih AI modela „SenseNova“, koji pokrivaju ključne mogućnosti uključujući kompjuterski vid, obradu prirodnog jezika i sadržaj koji generiše veštačka inteligencija, navodi list.

Baidu je prošlog meseca predstavio svoj veliki jezički model i proizvod sličan ChatGPT-u pod nazivom Ernie Bot, dodaje se.

Kineski regulator za sajber prostor 11. aprila je predstavio nacrt mera za upravljanje generativnim uslugama veštačke inteligencije. Provajderi će biti odgovorni za legitimnost podataka koji se koriste za obuku generativnih proizvoda veštačke inteligencije i trebalo bi da se preduzmu mere za sprečavanje diskriminatornog sadržaja prilikom dizajniranja algoritama, podataka za obuku i generisanja modela, kao i prilikom pružanja usluga, navodi list, citirajući nacrt objavljen radi utvrđivanja stavova javnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.