U trendu

Američki Potrošački izveštaj: Vozila s hibridnim pogonom najpouzdanija

Vozila s kombinovanim, hibridnim pogonom – benzinski plus elektromotor, najpouzdanija su vozila prodata u SAD u protekloj godini, dok su veliki kamioneti i potpuno električni automobili (EV) bili najgori po godišnjem istraživanju pouzdanosti „Potrošački izveštaj“ (Consumer Reports).

Hibridi su uopšte uzev isprobani dizajni s malo dodataka, dok u skupe nove pikape i EV proizvođači automobila trpaju „kvarljive“ elektronske dodatke, kaže ta neprofitna grupa.

Hibridna tehnologija postoji više od dve decenije, i iako ta vozila naizmenično koriste električne i benzinske motore, nemaju mnogo kommplikovane tehnologije ili složenih višestepenih menjača koji izazivaju probleme s vozilima drugih vrsta, rekao je Džejk Fišer, viši direktor za auto-testiranje.

„Hibridi su veoma konvencionalna vozila“, rekao je Fišer. „Oni služe praktičnim kupcima koji traže pouzdana, efikasna i sigurna vozila, a ne najnoviju tehnologiju“, naveo je on.

S visokim cenama benzina i vrtoglavim rastom cena novih vozila, ljudi duže zadržavaju svoja stara vozila, tako da pouzdanost i ekonomičnost potrošnje goriva kupcima postaju važniji, pokazalo je godišnje istraživanje grupe. „Hibrid može da obezbedi godine pređenih kilometara bez problema i dobra je odbrana od rastućih cena goriva“, rekao je Fišer.

Pouzdanost je bila izuzetno ili veoma važna za 94 odsto potencijalnih kupaca automobila, pokazalo je istraživanje, a 80 odsto je reklo da im je podjednako važna ušteda goriva, navodi „Potrošački izveštaj“.

„Plug-in hibridi“ – vozila čije se baterije pune strujom iz mreže, te na bateriju mogu da pređu relativno malu udaljenost, a zatim da naizmenično koriste benzinski i elektro motor, nemaju visok nivo pouzdanosti kao „potpuni hibridi“, rekao je Fišer.

Visokom rangu „potpunih hibrida“ pomaže i to što većinu prodaju Tojota i njen luksuzni brend Leksus, dve najbolje marke na rang-listi „Potrošačkog izveštaja“, objavljenoj u utorak na sastanku Udruženja auto-štampe „Automotive Press Association“ u Detroitu.

Nemački BMW je na toj listi skočio za 10 mesta i zauzeo treće mesto, dok su Mazda i Honda na četvrtom i petom.

Mercedes-Benz je bio najmanje pouzdan od 24 brenda u toj anketi, a nedaleko su Jeep, Folksvagen, GMC i Chevrolet.

Tesla čija su električna vozila najprodavanija u SAD, popeo se za četiri mesta, na 19. mesto, iako i dalje ima problema s kvalitetom, rekao je Fišer.

Vlasnici su prijavili probleme s Teslinim baterijama i motorima, ali ta kompanija je imala problema i s bojom, uklapanjem delova i završnom obradom, grejanjem i hlađenjem i sistemima vešanja, rekao je Fišer. Teslin „Model 3“ imao je prosečnu pouzdanost, ali su modeli S, I i X bili ispod proseka.

Fordov luksuzni brend Lincoln imao je najviše poboljšanja u pouzdanosti, popevši se za 14 mesta na 10. mesto i postao jedini brend sa sedištem u SAD medju prvih 10. SUV-ovi te marke su stariji modeli koji su u prodaji više godina što je omogućilo Fordu da otkloni probleme koje su ranije imali, rekao je Fišer.

Pikap kamioni pune veličine, rekao je Fišer, postali su luksuzna vozila sa velikim ekranima osetljivim na dodir i višestepenim menjačem. Oni su u SAD popularni, tako da je tržište konkurentno, a kupci traže najnoviju informacijsko-zabavnu i drugu tehnologiju, rekao je on. Istraživanje je otkrilo probleme sa Fordovim kontrolerom prikolice F-150 i električnim podiznim vratima tovarnog dela, dok je Chevrolet Silverado imao problema s motorom, rekao je Fišer.

Samo sedam od 17 modela pikapa u ovogodišnjem istraživanju imalo je prosečnu ili pouzdanost bolju od te.

U teoriji, električna vozila bi trebalo da budu pouzdanija od vozila s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, rekao je Fišer. Ali pored Teslinih problema, električna vozila drugih proizvođača automobila imala su problema s punjenjem i baterijom, i problema i s električnim pogonom. Od 11 električnih vozila za koje je „Potrošački izveštaj“ imao adekvatne podatke iz ankete, samo četiri su imala prosečnu pouzdanost ili bolju.

„Potrošački izveštaj“ je svoje rangiranje zasnovao na anketi vlasnika više od 300.000 vozila od 2000. do 2022. godine, uključujući nekoliko novih modela iz 2023. godine. Rangiranje se zasniva na problemima sa vozilima u protekloj godini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.