U trendu

Apple pokušava da se uspravi

S obzirom na poslovanje koje je u 2000. godini okončano sa negativnim finansijskim rezultatima i na poražavajuće lošu prodaju MacCube i drugih modela Macintosh računara, kompanija Apple je rešila da izvadi sve “kečeve iz rukava”, ne bi li spasla ugled nekada neprikosnovene grafičko-dizajnerske platforme, pa je nedavno održanu manifestaciju MacWorld Expo iskoristila za promociju svega što ima da ponudi.

Udarni novitet je, svakako, operativni sistem Mac OS X. Apple je od septembra prodao preko 100.000 kopija beta verzije ovog sistema i primio oko 75.000 odgovora od beta-testera.

Pođimo od srži. Nova verzija OS-a za Mac ima potpuno novo jezgro (codename Darwin), zasnovano na operativnom sistemu Unix. Ovakvo opredeljenje, kao i uvođenje mnogo boljih funkcija za upravljanje radnom memorijom, uključujući i automatski nadzor virtuelne memorije, omogućiće korisnicima daleko pouzdaniji i bezbrižniji rad nego što je to bio slučaj do sada, tvrdi Stiv Džobs (Steve Jobs).

Spolja, novi sistem raspolaže izuzetnim, uglancanim i vrlo fleksibilnim korisničkim sučeljem, koje je u potpunosti vizuelno orijentisano. Podrška za sve vidove multimedije implementirana je, u pogledu upravljačkih programa, na sistemskom nivou, a biće krunisana integracijom paketa QuickTime 5, Apple-ovog pandana MS-ovom Media Player-u, u sam operativni sistem.

Naravno, iskusnim korisnicima prijaće da rade u okruženju na kakvo su navikli, pa je Apple rešio da starim korisnicima koji pređu na X verziju omogući da stara podešavanja koriste kao podrazumevana, dok će novi moći beskrajno da se zabavljaju i uživaju u novom prozirno – transparentno – fluidno – vodenasto – translucentno – fenomenalnom interfejsu Aqua.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.