Astronauti izgubili važan deo zaštitnog panela za svemirsku stanicu

Astronauti američke svemirske agencije NASA izgubili su danas tokom šetnje u svemiru važan deo zaštitnog panela za Medjunarodnu svemirsku stanicu.

Deo zaštitnog panela odleteo je usred šetnje u svemiru astronautkinje Pegi Vitson i njenog partnera Šejna Kimbroa. Vitson je odmah prijavila incident kontroli njihove misije koja je locirala nestali deo, a NASA je saopštila da će on biti nadgledan kako se ne bi vratio i udario u svemirsku stanicu.

Funkcija zaštitnog panela je da štiti stanicu od mikrometeoritskog otpada, a deo koji je odleteo trebalo je da sa još tri takva dela bude postavljen na mesto na kojem se nalazio dok svemirske stanice koji je prošle nedelje prebačen na novu lokaciju.

To je bio razočaravajući dogadjaj u danu kada je najstarija i najiskusnija astronautkinja na svetu Pegi Vitson (57) postavila rekord u najdužem ukupnom vremenu koje je jedna žena provela u šetnji svemirom.

Vitson je oborila dosadašnji rekord od 50 sati i 40 minuta tokom osme svemirske šetnje u karijeri, koliko nije izvela nijedna žena.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike