najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Automatske kočnice u svim novim automobilima 10 proizvođača u SAD

Deset proizvođača automobila obavezalo se američkoj vladi da će u sva svoja nova vozila ugraditi automatske kočnice za hitne slučajeve, što je korak koji bi trebalo da dovede do smanjenja broja poginulih i povređenih u saobraćajnim nesrećama širom SAD.

Američki sekretar za saobraćaj Entoni Foks rekao je danas da široko korišćenje tehnologije koja omogućava automatsko kočenje u opasnim situacijama, obeležava početak novog doba u bezbednosti u saobraćaju, u kome je u centru pažnje sprečavanje nesreća a ne samo zaštita od posledica sudara.

Na spisku proizvođača koji su se obavezali da će koristiti ovu tehnologiju u svim svojim novim automobilima su Audi, BMW, Ford, Dženeral Motors, Mazda, Mercedes Benc, Tesla, Tojota, Folksvagen i Volvo, ali se u saopštenju o obavezama koje su preuzeli ne navodi kada će tačno početi to da rade.

Ova tehnologija već se koristi u nekim vozilima, ali obično kao opcija dodatne opreme za skuplje automobile, poput Kadilaka, Infinitija i Leksusa. Takođe je obično u kompletu sa sedištima sa grejanjem ili sa kožom obloženim enterijerom, čime cela dodatna oprema biva još skuplja.

„Ako tehnologija poput automatskog kočenja u hitnim situacijama ostane samo moguća opcija u najskupljim modelima, premalo Amerikanaca će videti koristi od ovog novog doba“, rekao je Foks.

Sistem za kočenje u opasnim situacijama koristi senzore u vozilu, kao što su radari, kamere i laseri da otkrije mogući sudar, upozori vozača i da, ako vozač ne zakoči na vreme, sam aktivira kočnice.

Prema istraživanjima, sistem bi mogao da spreči ili ublaži 80 odsto sudara u kojima automobili udaraju u druga vozila odpozadi. Ovakvi sudari dovode do oko 1.700 smrtnih slučajeva godišnje, dok se oko pola miliona ljudi povredi u ovakvim nesrećama.

Svake godine u SAD se zabeleži oko 1,7 miliona sudara u kojima jedno vozilo udari u zadnji deo drugog.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike