U trendu

Baterije – osnovne napomene

Živimo u mobilnom dobu i sa sobom svakodnevno nosimo mnogo prenosnih uređaja: mobilne telefone, MP3 plejere, digitalne fotoaparate, laptop računare itd. Sve te uređaje pokreću baterije. Verovatno ste se nekad zapitali koji tip baterija izabrati za određeni uređaj i da li kupovati jeftine baterije, skupo plaćati alkalne ili litijumske baterije, ili odvojiti malo više novca i kupiti punjač i punjive baterije?
Od baterija za jednokratnu upotrebu najobičnije i najjeftinije su cink-karbonske baterije, čije su elektrode izrađene od cinka i karbona, a elektrolit je kiselinska pasta. Jedan od nedostataka ovih baterija je to što je kućište, koje je izrađeno od cinka, u isto vreme i anoda. Ako anoda ne oksidira ravnomerno, mogu se javiti rupe kroz koje elektrolit iscuri iz baterije u uređaj. Bolje i skuplje su alkalne baterije (poznate baš zbog toga što ne mogu da iscure) s elektrodama od cinka i mangan-oksida, napunjene alkalnim elektrolitom. Najnovija i najskuplja generacija baterija koje se pune jesu litijumske ili fotolitijumske. One mogu da podnesu veliku potrošnju energije u određenom trenutku.
Punjive baterije najčešće na sebi imaju ispisane sledeće skraćenice: Ni-Cd, Ni-MH i Li-ion. Nikl-kadmijumska baterija (Ni-Cd) ima elektrode od nikla i kadmijuma, a kalijum-hidroksid kao elektrolit. Nikl-metalhidrid (Ni-MH) baterija ne podleže memorijskom efektu, a litijum-jonska (Li-ion) baterija najčešće napaja laptop računare i mobilne telefone. Ona ne dolazi u standardnim oblicima, već u specijalnim baterijskim paketima.
Baterije koje se ne pune imaju dug vek trajanja ako nisu u uređaju i pogodne su za korisnike koji svoj uređaj ne upotrebljavaju često. Ako ih ne upotrebljavate, alkalne baterije će na sobnoj temperaturi gubiti manje od dva odsto kapaciteta godišnje. Punjive baterije su podložne samopražnjenju. Baterije čija je osnova nikl gube i po jedan do dva odsto kapaciteta dnevno na sobnoj temperaturi. Ne treba zaboraviti ni takozvani memorijski efekat, kada baterija gubi kapacitet nakon više ciklusa nepotpunog punjenja i pražnjenja. Tome su naročito podložne Ni-Cd baterije. Ako je više puta punite pre nego što je ispraznite do kraja, doći će do kristalizacije elektrolita.
Životni vek punjivih baterija meri se u ciklusima punjenja i pražnjenja. Kod Ni-Cd baterija on iznosi oko 1.000 ciklusa, kod Ni-MH baterija 600 ciklusa, a kod Li-ion oko 800. Ako vam se čini da to nije puno, zamislite da bateriju punite i praznite svaki dan (što najčešće nije slučaj), pa će punjiva baterija trajati između dve i tri godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.