Bil Gejts uz vladu SAD protiv Epla

Osnivač Majkrosofta (Microsoft) Bil Gejts stao je na stranu američke vlade u sporu s Eplom (Apple) i naveo da Epl treba da pomogne vlastima da otključaju telefon Ajfon koji je koristio jedan od napadača u San Bernardinu.

Nasuprot Gejtsa, šefovi većine velikih tehnološpkih firmi su podržali Epl od kojeg je traženo da obezbedi program koji bi omogućio Federalnom istražnom birou (FBI) da pristupi podacima s telefona napadča.

Epl navodi da vlade, kako SAD tako i u inostranstvu, posle mogu iskoristiti taj program u drugim slučajevima, što bi ugrozilo privatnost korisnika Ajfona.

Gejts je u intervjuu objavljenom u današnjem Fajnenšl tajmsu (Financial Times) rekao da je u “ovaj specifičan slučaj u kojem vlada traži pristup informacijama”, poput naloga policije da dobije podatke od telefonskih kompanija.

Velike tehnološke kompanije Gugl (Google), Fejsbuk (Facebook) i Tviter (Twitter) prošle nedelje su izrazile podršku Eplu u sporu s američkom vladom oko enkripcije koja se koristi za bezbednost telefona Ajfon (iPhone).

Američki sud naložio je Eplu da pomogne istražiteljima da “udju” u Ajfon koji je koristio jedan od učesnika napada u San Bernardinu kada je ubijeno 14 ljudi.

Taj nalog suda bi mogao da postavi okvir za pravni spor koji bi mogao da odredi da li tehnološke kompanije ili vlasti imaju poslednju reč o tome kakva će biti zaštita smartfona.

(Beta)

Ostavite komentar